Żaden sernik nie ma tak pięknego koloru jak ten, a to za
sprawą dodania pulpy z mango.
Smakuje pysznie, jest aksamitny, wilgotny, zniewala
delikatnym i subtelnym smakiem. Na kruchym spodzie, ciężko odmówić sobie
dokładki.
Polecam!
Składniki na blaszkę : 25/30 cm
Kruchy spód:
25 dag mąki pszennej
10 dag masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
1 pełna łyżka kwaśnej
śmietany 18%
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg mielonego półtłustego twarogu
1 kostka masła 82%
30 dag cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
6 jaj
2 budynie śmietankowe
1 szklanka pulpy z mango (zmiksowane świeże lub z puszki)
Dodatkowo:
Cukier puder do oprószenia
Sposób wykonania:
Mąkę pszenną
wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia , dodać śmietanę,
żółtko oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Całość zagnieść na jednolite
kruche ciasto.
Ciastem wylepić dno blaszki wyłożonej pergaminem, ponakłuwać
widelcem i podpiec 10/15 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.
Gdy ciasto się podpieka zrobić masę serową:
Wszystkie składniki do przygotowania masy muszą mieć
pokojową temperaturę.
Masło umieścić w
misce wsypać cukier i cukier waniliowy utrzeć na jasny gęsty puch, dodać żółtka
jaj ponownie zmiksować, miksując dodawać
stopniowo zmielony twaróg oraz budynie w
proszku. Na sam koniec wlać pulpę z mango i delikatnie zmiksować.
Białka jaj ubić osobno na sztywną pianę, połączyć z masą
serową, delikatnie rózga od miksera wymieszać dokładnie.
Masę wylać na podpieczony kruchy spód, całość piec przez
55-60 minut w temp 180*c na grzaniu góra-dół.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Zimny oprószyć cukrem
pudrem.
Słodkich wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !