Czy jest ktoś kto nie zna tego deseru z dzieciństwa? Mama
zawsze robiła nam takie kostki i polewała syropem owocowym, ależ to było
pyszne!
Na ciepłe majowe dni nie ma nic lepszego na słodki deser
niż to ciasto na biszkoptowych
języczkach z soczystymi malinami i galaretką. Orzeźwiające nie przesłodzone.
Ciasto do zrobienia dosłownie w kilka chwil, jest bardzo smaczne i zachwycają się nim nawet ci
którzy nie przepadają za kaszą manną, gwarantuję, że w tej postaci zje ją
każdy, to deser na różne okazje.
Składniki na formę 21/31 cm
14 sztuk podłużnych biszkoptów
1 litr mleka
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
20 dag masła
16 g cukru waniliowego
50 ml amaretto
2 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka ciemnego kakao
30 dag malin
Sposób przygotowania:
Formę wkładamy papierem do pieczenia (ja miałam ceramiczną
więc nie wykładałam niczym)
Na dnie układamy biszkopciki ściśle koło siebie.
Przygotowujemy masę:
Mleko wlać do garnka
z grubym dnem, wsypać cukry, dodać masło prosto z lodówki, całość doprowadzić
do wrzenia, do gotującego wsypać kasze mannę i mieszając gotować 2 minuty od
zagotowania aż masa zgęstnieje, zestawić z ognia wsypać wiórki kokosowe wlać
amaretto i dokładnie wymieszać. ¾ gorącej masy wylać na biszkopty(dzięki temu
nie będą suche tylko wilgotne) rozprowadzić łyżką, do reszty gorącej masy
wsypać kakao i szybko wymieszać, wyłożyć na białą masę, wygładzić, zostawić do
wystudzenia. Na zimną masę wyłożyć maliny.
Galaretki malinowe rozpuścić w 700 ml wrzątku, zostawić do
wystygnięcia, zimną i lekko tężejącą wylać na owoce chłodzić całą noc w
lodówce, najlepiej smakuje zimny prosto z lodówki.
Smacznego!