STRONY

niedziela, 26 lipca 2020

Owocowa góra lodowa


To ciasto to hit lata ! Maślane herbatniki, budyniowy krem, warstwa orzeźwiającej galaretki z owocami, biszkopty i mleczna polewa. Słodka uczta dla podniebienia. Jak tradycyjna góra lodowa niezbyt mi smakuje bo jest zwyczajnie mdła i za słodka,  tak tutaj owoce zatopione w galaretce doskonale podkreśliły smak tego ciasta.  Ciasto wygląda efektownie a wcale nie jest pracochłonne. Bardzo polecam!







Foremka 24/28 cm

25 dag herbatników kakaowych
10 dag herbatników maślanych
1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Krem budyniowy:
700 ml mleka
6 łyżek cukru
16 g cukru waniliowego
1 pełna łyżeczka mąki pszennej
2 żółtka
20 dag masła

Warstwa owocowa:
2 galaretki z owoców leśnych
½ litra mieszanych owoców lata-maliny, czarna porzeczka , borówka

Polewa mleczna:
20 dag masła
4 łyżki cukru
½ szklanki wody
2 szklanki mleka w proszku
1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Krem budyniowy:
200 ml mleka odlewamy i mieszamy w nim żółtka, budyń oraz mąkę pszenną do jednolitej konsystencji bez grudek.
Resztę mleka zagotowujemy w garnku razem z cukrem oraz cukrem waniliowym, wlewamy na gotujące się mleko rozrobioną mieszaninę i gotujemy gęsty budyń.
Zestawiamy z ognia  i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.


Miękkie masło o temp pokojowej ucieramy na puch, dodajemy miksując stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy na krem.


Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody zostawiamy do wystudzenia.  Do zimnej masy wsypujemy owoce, mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym, na dnie układamy na całości warstwę kakaowych herbatników, smarujemy połową kremu budyniowego, przykrywamy kakaowymi herbatnikami i wylewamy tężejącą galaretkę z owocami, znów przykrywamy maślanymi herbatnikami, wykładamy resztę kremu, w ciasto wciskamy przekrojone na pół biszkopty cięciem do dołu.

Polewa:
Masło , wodę oraz cukier podgrzewamy na ogniu aż cukier i masło się rozpuści, mieszaninę studzimy i cały czas mieszając rózgą kuchenną, wsypujemy partiami mleko w proszku aż powstanie gęsta polewa. Odlewamy 1/3 polewy i mieszamy z łyżką kakao.

Białą polewę rozprowadzamy w całości na biszkoptach z ciemnej polewy robimy esy floresy.
Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce lub całą noc.




Smacznego!


11 komentarzy:

  1. Fantastyczny pomysł na to ciasto w wersji bez pieczenia! Wygląda lepiej niż "oryginał" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasto robiłam na mamy urodziny ale bez owoców.Teraz zrobię z owocami Lubię w sezonie letnim ciasta bez pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cóż, boję się próbować po takim wstępie do przepisu, ponieważ, moim zdaniem tradycyjna góra lodowa to REWELKA, DELICJA!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie ta wersja smakuje duuuuużo lepiej 😊

      Usuń
  4. wczoraj zrobiłam, ciasto wyszło obłędne! dałam maliny i borówki oraz malinową i truskawkową galaretkę
    super przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciasto polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  6. Jutro zrobię to ciasto Wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, ja zawsze robię z mrożonych i zblendowanych truskawek i galaretki truskawkowej, pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czym mozna zastapic mleko w proszku? Dziękuję za odpowiedź pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !