STRONY

piątek, 24 lipca 2020

Makaron z cukinią i kurkami w sosie serowym


Uwaga ! W lesie pojawiły się już kurki J

Lubicie ? bo ja je uwielbiam! Cały rok czekam na nie. Dziś mam dla Was ekspresowe danie obiadowe z udziałem kurek w roli głównej. Obawiałam się trochę połączenia ich z cukinią, zupełnie niepotrzebnie, bo całość świetnie się zgrała smakowo. Danie znikło w mig więc chyba smakowało. Wam też polecam!










Składniki na 6 porcji:
40 dag dowolnego makaronu-świderki lub kokardki
40 dag świeżych kurek
1 cukinia
1 por
½ cebuli
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka klarowanego masła
3 łyżki oleju
¾ szklanki słodkiej śmietanki 18%
10 dag serka pleśniowego brie
Pęczek natki pietruszki do posypania
Sól morska do smaku
Świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kurki oczyścić , opłukać pod zimną bieżącą wodą. Por i cebulę pokroić w kostkę.  Cukinii nie obierać , pokroić ze skórką na kawałki. Czosnek obrać posiekać drobniutko lub przecisnąć przez praskę.

Na głębokiej patelni rozgrzać  masło z olejem, wrzucić czosnek i posiekaną cebulę z porem, chwilę przesmażyć pod przykryciem aż się zeszkli. 
Po chwili dodać kurki oraz cukinię, dusić do momentu, aż  połowa płynu odparuje, zalać słodką  śmietanką, dodać pokrojony na kawałki serek brie, doprawić dobrze do smaku solą i pieprzem do smaku, gotować około 5 minut ,  sos lekko zgęstnieje i ser się rozpuści.

Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu wrzucić do sosu, całość wymieszać, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !