STRONY

wtorek, 22 września 2020

Dyniowe muffinki z lukrem

 

Mega wilgotne i  pachnące jesienią muffinki,  na bazie pulpy z dyni polane lukrem.

Propozycja na słodki poczęstunek zarówno dla gości jak i dla najmłodszych szczególnie, że dynia w ogóle jest niewyczuwalna w tym wypieku. Pomarańczowy intensywny kolor zachęca do spróbowania. Na pewno na jednej się nie skończy!







Składniki na 24 sztuki:

5 jajek

50 dag dyni Hokkaido bez pestek

½ szklanki wody

40 dag mąki pszennej

13 dag masła

20 dag cukru muscovado

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka naturalnego aromatu z pomarańczy Dr.Oetker

 

 

Lukier:

½ szklanki cukru pudru

1 łyżka wody

Kilka kropli naturalnego ekstraktu z pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Dynię pokroić w kostkę (odmianę Hokkaido nie obieramy ze skórki) przełozyć do rondelka  wlać wodę i gotować na wolnym ogniu aż będzie miękka, wsypać brązowy  cukier  , dodać masło i gotować krótką chwilę aż cukier i masło się rozpuszczą, zestawić z ognia, dodać naturalny ekstrakt z pomarańczy i całość zmiksować blenderem na gęstą  pulpę. Wystudzić.  Do masy dodać żółtka i wymieszać rózgą

Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypa do pulpy i dokładnie ręcznie wymieszać.

Białka jaj ubić na puszystą pianę, wmieszać w ciasto delikatnie mikserem na najniższych obrotach.

Papierowe papilotki umieszczone w formie na muffinki napełniać ciastem do ¾ objętości. Nagrzać piekarnik do 180*c z termo obiegiem. Piec około 25/30 minut. Wystudzić.

 

Lukier:

Przesiany cukier puder utrzeć z łyżką gorącej wody dodając kilka kropel pomarańczowego ekstraktu.Polać zimne babeczki, udekorować połówkami orzechów włoskich.



Słodkich wypieków!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !