Mega wilgotne i pachnące jesienią muffinki, na bazie pulpy z dyni polane lukrem.
Propozycja na słodki poczęstunek zarówno dla gości jak i dla najmłodszych szczególnie, że dynia w ogóle jest niewyczuwalna w tym wypieku. Pomarańczowy intensywny kolor zachęca do spróbowania. Na pewno na jednej się nie skończy!
Składniki na 24 sztuki:
5 jajek
50 dag dyni Hokkaido bez pestek
½ szklanki wody
40 dag mąki pszennej
13 dag masła
20 dag cukru muscovado
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka naturalnego aromatu z pomarańczy Dr.Oetker
Lukier:
½ szklanki cukru pudru
1 łyżka wody
Kilka kropli naturalnego ekstraktu z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Dynię pokroić w kostkę (odmianę Hokkaido nie obieramy ze skórki) przełozyć do rondelka wlać wodę i gotować na wolnym ogniu aż będzie miękka, wsypać brązowy cukier , dodać masło i gotować krótką chwilę aż cukier i masło się rozpuszczą, zestawić z ognia, dodać naturalny ekstrakt z pomarańczy i całość zmiksować blenderem na gęstą pulpę. Wystudzić. Do masy dodać żółtka i wymieszać rózgą
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypa do pulpy i dokładnie ręcznie wymieszać.
Białka jaj ubić na puszystą pianę, wmieszać w ciasto delikatnie mikserem na najniższych obrotach.
Papierowe papilotki umieszczone w formie na muffinki napełniać ciastem do ¾ objętości. Nagrzać piekarnik do 180*c z termo obiegiem. Piec około 25/30 minut. Wystudzić.
Lukier:
Przesiany cukier puder utrzeć z łyżką gorącej wody dodając kilka kropel pomarańczowego ekstraktu.Polać zimne babeczki, udekorować połówkami orzechów włoskich.
Słodkich wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !