STRONY

wtorek, 24 listopada 2020

Penne z porem i salami zapiekane pod serową pierzynką

 

Aromatyczny, ciepły, sycący i szybki obiad poprawia humor nawet w pochmurny listopadowy dzień. Doskonale zaspokoi głód po ciężkim dniu pracy. Dziś propozycja na  błyskawiczną  zapiekankę z makaronu penne, z dodatkiem salami i pora, całość przykryta  pod serową pierzynką. Niezwykle smaczna potrawa i dobry  pomysł na jednodaniowy obiad. Polecam gdy mamy mało czasu na przygotowanie wykwintnego menu.





 

Składniki na 6 porcji/

40 dag makaronu penne

2 pory

3 łyżki masła ghee

20 dag paprykowego salami

300 ml słodkiej śmietanki 18%

3 jajka

15 dag startego ostrego żółtego sera np. cheddar

Sól himalajska do smaku

Świeżo mielony pieprz do smaku

Szczypta mielonej gałki muszkatołowej do smaku

Natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować  w osolonym  wrzątku al dente, odcedzić na sicie przełożyć  do miski.

Umyty por pokroić.  Na patelni rozgrzać masło wrzucić por i przesmażyć uważając aby się nie przyrumienił, gdy por zmięknie dodać pokrojone w kostkę salami, chwilę przesmażyć, zawartość patelni dodać do makaronu, wymieszać. Całość przełożyć do żaroodpornej formy.

Jajka roztrzepać ze śmietanką, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową, dodać starty ser i wymieszać. Sosem polać równomiernie makaron, zapiekać około 30 minut. Po wyjęciu z pieca posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać.



*Produkty użyte w zapiekance można kupić w sklepie

Kuchnie Świata

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !