STRONY

piątek, 4 grudnia 2020

Krokiety z kiszoną kapustą, leśnymi grzybami i barszczem czerwonym

 

Początek grudnia to idealny czas, by pomyśleć o świętach i ze sporym zapasem czasu zaplanować wigilijne menu. Czeka nas spotkanie z rodziną być może tylko w najbliższym gronie. Ja czekam cały rok na pyszne chrupiące krokiety z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami. 

Masa obowiązków  sprawia, że nie zawsze udaje nam się wyczarować to co chcemy. Ale nic strasznego skorzystać czasem z gotowych produktów.  Tak się składa, że marka Profi ma w swoim asortymencie pyszny czerwony barszczyk który idealnie pasuje do krokietów. Przejrzałam wnikliwie skład i ma naprawę super. Smak też rewelacja.

Wystarczy go podgrzać, ewentualnie sypnąć majeranku tak jak ja i mamy gotowe danie wigilijne.  Tylko zaraz…ktoś powie, gotowy barszcz na wigilijnym stole ?  A no tak…Można choć raz odpuścić i skupić się na tym co najważniejsze-na celebrowaniu miłych chwil z rodziną. Na co dzień i tak mamy zbyt mało czasu… Dlatego #WyluzujNa Święta J

 




Składniki na 20-23 sztuki naleśników:

 4 jajka

4 szklanki mąki pszennej tortowej

3 szklanki mleka

3 szklanki gazowanej wody mineralnej

4 łyżki oliwy

1 łyżeczka soli

 

Nadzienie:

1 kg kiszonej kapusty

1 kg mrożonych grzybów leśnych-prawdziwki , maślaki

3 cebule

2 łyżeczki majeranku

Sól morska do smaku

Świeżo mielony pieprz do smaku

1 łyżka masła do podsmażenia

 

Panierka:

4 jajka

Bułka tarta

Olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki:

Jajka wbijamy do miski miksujemy ze szczyptą soli, wlewamy mleko i gazowaną wodę, wsypujemy mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta bez grudek.

Odstawiamy na 30 minut aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie na lekko natłuszczonej patelni smażymy porcjami cienkie naleśniki.

 

Nadzienie:

Kiszoną kapustę ugotować do miękkości. Wystudzić .Odcedzić na sicie, odcisnąć z nadmiaru wody.

Cebulę posiekać poddusić na łyżce masła na głębszej patelni pod przykryciem, gdy się zeszkli, dodać mrożone grzyby-bez rozmrażania i smażyć do momentu aż grzyby będą miękkie i cała woda z grzybów odparuje. Całość mielimy razem z kapustą przez maszynkę do mięsa o grubych oczkach. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem oraz majerankiem.

Na desce lub talerzu rozkładamy naleśnika, nakładamy porcję farszu i zawijamy go ciasno w rulon. Postępujemy tak z każdym naleśnikiem.

Panierka:

Jajka rozkłócamy ze szczyptą soli oraz pieprzu maczamy zawnięte krokiety w jajku oraz panierujemy w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisto. Podajemy z gorącym czerwonym barszczykiem.





 

Smacznego.

KONKURS!

 

Przy okazji chciałabym Was zaprosić do fajnej zimowej akcji  #WyluzujNaŚwięta  organizowanej   przez markę Profi.

Zasady są bardzo proste! :

1. Uczestnik umieszcza na swoim profilu IG zdjęcie lub wideo. Które pokaże, jak luzuje w święta. Pomysł jest dowolny, liczymy na Waszą kreatywność J

2. Następnie oznacza na zdjęciu /wideo markę @profi.pl i dodaje w opisie zdjęcia /wideo 

hastag #WyluzujNa Święta

Co tydzień, 3 najbardziej kreatywne zdjęcia nagradzane są grami planszowymi i zestawami produktów Profi, a na koniec jeden z uczestników akcji wygrywa nagrodę główną –samojezdny odkurzacz, zwalniający z kolejnego domowego obowiązku.

Zapraszam!

 

 

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !