Początek grudnia to idealny czas, by pomyśleć o świętach i ze sporym zapasem czasu zaplanować wigilijne menu. Czeka nas spotkanie z rodziną być może tylko w najbliższym gronie. Ja czekam cały rok na pyszne chrupiące krokiety z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami.
Masa obowiązków sprawia, że nie zawsze udaje nam się wyczarować to co chcemy. Ale nic strasznego skorzystać czasem z gotowych produktów. Tak się składa, że marka Profi ma w swoim asortymencie pyszny czerwony barszczyk który idealnie pasuje do krokietów. Przejrzałam wnikliwie skład i ma naprawę super. Smak też rewelacja.
Wystarczy go podgrzać, ewentualnie sypnąć majeranku tak jak ja i mamy gotowe danie wigilijne. Tylko zaraz…ktoś powie, gotowy barszcz na wigilijnym stole ? A no tak…Można choć raz odpuścić i skupić się na tym co najważniejsze-na celebrowaniu miłych chwil z rodziną. Na co dzień i tak mamy zbyt mało czasu… Dlatego #WyluzujNa Święta J
Składniki na 20-23 sztuki naleśników:
4 jajka
4 szklanki mąki pszennej tortowej
3 szklanki mleka
3 szklanki gazowanej wody mineralnej
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
1 kg kiszonej kapusty
1 kg mrożonych grzybów leśnych-prawdziwki , maślaki
3 cebule
2 łyżeczki majeranku
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżka masła do podsmażenia
Panierka:
4 jajka
Bułka tarta
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Naleśniki:
Jajka wbijamy do miski miksujemy ze szczyptą soli, wlewamy mleko i gazowaną wodę, wsypujemy mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta bez grudek.
Odstawiamy na 30 minut aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie na lekko natłuszczonej patelni smażymy porcjami cienkie naleśniki.
Nadzienie:
Kiszoną kapustę ugotować do miękkości. Wystudzić .Odcedzić na sicie, odcisnąć z nadmiaru wody.
Cebulę posiekać poddusić na łyżce masła na głębszej patelni pod przykryciem, gdy się zeszkli, dodać mrożone grzyby-bez rozmrażania i smażyć do momentu aż grzyby będą miękkie i cała woda z grzybów odparuje. Całość mielimy razem z kapustą przez maszynkę do mięsa o grubych oczkach. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem oraz majerankiem.
Na desce lub talerzu rozkładamy naleśnika, nakładamy porcję farszu i zawijamy go ciasno w rulon. Postępujemy tak z każdym naleśnikiem.
Panierka:
Jajka rozkłócamy ze szczyptą soli oraz pieprzu maczamy zawnięte krokiety w jajku oraz panierujemy w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisto. Podajemy z gorącym czerwonym barszczykiem.
Smacznego.
KONKURS!
Przy okazji chciałabym Was zaprosić do fajnej zimowej akcji #WyluzujNaŚwięta organizowanej przez markę Profi.
Zasady są bardzo proste! :
1. Uczestnik umieszcza na swoim profilu IG zdjęcie lub wideo. Które pokaże, jak luzuje w święta. Pomysł jest dowolny, liczymy na Waszą kreatywność J
2. Następnie oznacza na zdjęciu /wideo markę @profi.pl i dodaje w opisie zdjęcia /wideo
hastag #WyluzujNa Święta
Co tydzień, 3 najbardziej kreatywne zdjęcia nagradzane są grami planszowymi i zestawami produktów Profi, a na koniec jeden z uczestników akcji wygrywa nagrodę główną –samojezdny odkurzacz, zwalniający z kolejnego domowego obowiązku.
Zapraszam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !