STRONY

poniedziałek, 1 lutego 2021

Śmietankowe babeczki z czekoladową kawa inką

 

Pyszne, mięciutkie i wilgotne babeczki przygotowane na kwaśnej śmietanie , z dodatkiem czekoladowej kawy inki, nie są zbyt słodkie , mają zrównoważony smak są  banalnie proste do przygotowania, nie potrzeba nawet miksera, wystarczy wymieszać  składniki rózgą kuchenną,  cieszą oczy . Uwielbiane przez dzieci. Najlepiej smakują z kubkiem kakao. Do babeczek można użyć kawy zbożowej   o innym smaku np. karmelowym, bardzo polecam jedne lepszych :) 

Papilotki ze zdjęcia można nabyć w sklepie Dr.Oetker.







 

Składniki na 12 sztuk

3 duże jajka

1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%

1/3 szklanki oleju

½ szklanki drobnego cukru

16 g cukru wanilinowego Dr.Oetker

1,5 szklanki mąki pszennej

2 łyżki mleka w proszku

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka czekoladowej kawy inki

Cukier puder do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Śmietanę przed przygotowaniem babeczek wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej i ogrzać do temperatury pokojowej.

Jajka w całości wbić do szklanej miski, wsypać cukier oraz cukier z wanilią, dodać śmietanę oraz olej, roztrzepać rózgą kuchenną, tak aby była jednolita masa.

W drugiej miseczce  wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz mleko w proszku, wsypać do mokrych składników i wymieszać tylko do połączenia.

Papierowe foremki na muffinki  włożyć do metalowej formy, nakładać białe ciasto łyżką do połowy objętości foremek. Do reszty pozostałego ciasta, wsypać czekoladową inkę, wymieszać łyżką i nałożyć małymi porcjami na ciasto jasne.

Piec w piekarniku przez 30 minut w temp 170*c na grzaniu góra dół. Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik i zostawić do ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem.


Słodkich wypieków!





 

 

2 komentarze:

  1. Proste, jakie smakowite:) i super te papilotki;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ukrywamy, że przyciągneła nas kawa w Twoim przepisie :) ojj... chętnie byśmy spróbowali tego cuda. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !