STRONY

środa, 21 kwietnia 2021

Sernik śmietankowy z polewą Rocher

 

Jedno z moich ulubionych połączeń.  Delikatny smak  sernika z czekoladowo orzechową polewą. Pieczony w kąpieli wodnej, dzięki temu jest niesamowicie delikatny. Smakuje obłędnie!

Sernik nie jest ani zbyt kremowy ani zbyt zwarty, na pewno wciąga od pierwszego gryza. Nie jest z tych które maga rosną a potem opadają. Bardzo prosty do przygotowania.  Pasuje  do kawy, na każdą imprezę czy imieninowe przyjęcie. Najlepszy deser jaki można przygotować.







Składniki:

Tortownica 26 cm

Spód:

18 dag maślanych herbatników

10 dag roztopionego masła

1 łyżka cukru pudru

 

Masa serowa:

1 kg tłustego zmielonego twarogu

5 jajek

¾ szklanki cukru

16 g cukru wanilinowego

1 budyń śmietankowy Dr.Oetker

2 łyżki mąki pszennej

50 g roztopionego masła

½ łyżeczki ekstraktu z migdała Dr.Oetker

 

Polewa Rocher:

50 g orzechów laskowych

15 dag mlecznej czekolady

15 dag nutelli

100 ml śmietanki 30%

1 łyżeczka masła

 

Sposób przygotowania:

Tortownicę wyłożyć pergaminem-samo dno.

Herbatniki pokruszyć wałkiem lub zmielić malakserze, wymieszać z cukrem pudrem oraz rozpuszczonym masłem.  Mokrą masę ciasteczkową wyłożyć na spód formy, wyrównać i docisnąć dobrze  łyżką do dna. Włożyć do lodówki i schłodzić na czas przygotowania masy.

 

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny mieć jednakową pokojową temperaturę.

Zmielony ser  tłusty ewentualnie półtłusty umieścić w dużej misce, wbić całe  jajka, wsypać cukry, proszek budyniowy oraz mąkę pszenną i ekstrakt z migdała, krótko zmiksować tylko do połączenia,  aby nie napowietrzać masy, na sam koniec wlać płynne ostudzone masło i ponownie wymieszać. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Wyrównać.

Piec w kąpieli wodnej  w temp 180*c przez 60 minut.- ja na blachę od piekarnika wlewam około 1/2 litra wody, tortownicę zabezpieczam dodatkowo folią aluminiową i na tak przygotowaną blachę wkładam tortownicę.  Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i trzymać do momentu aż lekko przestygnie. Potem wyjąć na blat i całkiem wystudzić.

 

Polewa Rocher:

Orzechy uprażyć na suchej patelni, gorące umieścić w ściereczce bawełnianej  i pocierać aż cała skórka z nich odejdzie. Zimne i bez skórki posiekać nożem.

Śmietankę z masłem podgrzać mocno, prawie do wrzenia,  do gorącej masy dodać połamaną na kawałki mleczną czekoladę i nutellę. Zostawić na 2 minuty po czym masę dobrze wymieszać. Wsypać orzechy i ponownie wymieszać. Rozsmarować na zimnym serniku. Schłodzić w lodówce aż masa stężeje i podawać.

Słodkich wypieków! 





 

 

 

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !