Jedno z moich ulubionych połączeń. Delikatny smak sernika z czekoladowo orzechową polewą. Pieczony w kąpieli wodnej, dzięki temu jest niesamowicie delikatny. Smakuje obłędnie!
Sernik nie jest ani zbyt kremowy ani zbyt zwarty, na pewno wciąga od pierwszego gryza. Nie jest z tych które maga rosną a potem opadają. Bardzo prosty do przygotowania. Pasuje do kawy, na każdą imprezę czy imieninowe przyjęcie. Najlepszy deser jaki można przygotować.
Składniki:
Tortownica 26 cm
Spód:
18 dag maślanych herbatników
10 dag roztopionego masła
1 łyżka cukru pudru
Masa serowa:
1 kg tłustego zmielonego twarogu
5 jajek
¾ szklanki cukru
16 g cukru wanilinowego
2 łyżki mąki pszennej
50 g roztopionego masła
½ łyżeczki ekstraktu z migdała Dr.Oetker
Polewa Rocher:
50 g orzechów laskowych
15 dag mlecznej czekolady
15 dag nutelli
100 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Tortownicę wyłożyć pergaminem-samo dno.
Herbatniki pokruszyć wałkiem lub zmielić malakserze, wymieszać z cukrem pudrem oraz rozpuszczonym masłem. Mokrą masę ciasteczkową wyłożyć na spód formy, wyrównać i docisnąć dobrze łyżką do dna. Włożyć do lodówki i schłodzić na czas przygotowania masy.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny mieć jednakową pokojową temperaturę.
Zmielony ser tłusty ewentualnie półtłusty umieścić w dużej misce, wbić całe jajka, wsypać cukry, proszek budyniowy oraz mąkę pszenną i ekstrakt z migdała, krótko zmiksować tylko do połączenia, aby nie napowietrzać masy, na sam koniec wlać płynne ostudzone masło i ponownie wymieszać. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Wyrównać.
Piec w kąpieli wodnej w temp 180*c przez 60 minut.- ja na blachę od piekarnika wlewam około 1/2 litra wody, tortownicę zabezpieczam dodatkowo folią aluminiową i na tak przygotowaną blachę wkładam tortownicę. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i trzymać do momentu aż lekko przestygnie. Potem wyjąć na blat i całkiem wystudzić.
Polewa Rocher:
Orzechy uprażyć na suchej patelni, gorące umieścić w ściereczce bawełnianej i pocierać aż cała skórka z nich odejdzie. Zimne i bez skórki posiekać nożem.
Śmietankę z masłem podgrzać mocno, prawie do wrzenia, do gorącej masy dodać połamaną na kawałki mleczną czekoladę i nutellę. Zostawić na 2 minuty po czym masę dobrze wymieszać. Wsypać orzechy i ponownie wymieszać. Rozsmarować na zimnym serniku. Schłodzić w lodówce aż masa stężeje i podawać.
Słodkich wypieków!
Naprawdę obłędnie wygląda i z pewnością tak smakuje:)
OdpowiedzUsuń