STRONY

wtorek, 20 kwietnia 2021

Szakszuka z jarmużem, papryką, jajkiem i serem zagrodowym z orzechami włoskimi

 

Szakszuka z jarmużem i serem korycińskim zagrodowym z orzechami to propozycja na pełnowartościowe, zdrowe i smaczne  śniadanie.

 Jarmuż jest niskokaloryczny, obfituje w błonnik i białko, można go przygotować na wiele sposobów.  Można go dusić, gotować i piec,  albo zrobić z niego szakszukę :) 

Jakiś czas temu  miałam okazję spróbować  serów wytwarzanych prostą metodą bez ulepszaczy. Dzielę się z Wami recenzją .

Sery Korycińskie z wytwórni  Agnieszki i Marcina Bielec  są chlubą tradycji kulinarnej Podlasia. Ser Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki, jedynym jego konserwantem jest sól. Swój kulisty, lekko spłaszczony kształt i karbowaną powierzchnię sery korycińskie zawdzięczają cedzakom, w których są osączane z serwatki w początkowym etapie produkcji. Wielkość sera zależy od ilości masy umiejscowionej w cedzaku, jak też od czasu dojrzewania.

Sery te występują bez dodatków  jak i z dodatkami, tak aby trafić w każdy gust. Trudno mi powiedzieć który najbardziej mi smakuje, ponieważ każdy zachwyca swym smakiem. Sery te doskonale smakują zarówno na zwykłej kanapce jak i zapiekane w tostach czy zapiekankach. Ich spektrum zastosowania jest bardzo szerokie. Każdy sobie może wybrać swój własny smak. Wędzone to prawdziwa poezja smaku. Miły kontakt i szybka dostawa to atuty tej wytwórni. W tych trudnych czasach warto wybierać i wspierać rodzime marki.

Ja wybrałam ten z orzechami włoskimi, doskonale podkręcił smak mojego śniadania na ciepło. Polecam! 







 

Składniki na 2 porcje:

35 dag świeżego  jarmużu

3-4 duże jajka wiejskie

1 cebula

½ czerwonej papryki

15 dag sera zagrodowego z orzechem włoskim

2 łyżki masła

1 łyżeczka soku z cytryny

Sól morska do smaku

Świeżo mielony pieprz do smaku

Słodka papryka do smaku

 

Sposób przygotowania:

Jarmuż opłukać, usunąć grube łodygi, zostawić tylko liście, pokroić na mniejsze kawałki. Obraną cebulę posiekać drobno w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę pod przykryciem, dodać jarmuż, poddusić aż zmięknie, dodać pokrojoną na paseczki paprykę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na jarmuż wbić jajka, oprószyć słodką papryką. Przykryć i smażyć na minimalnym ogniu aż jajka się zetną, skropić sokiem z cytryny, dodać pokrojony w kostkę ser. Odczekać chwilę, jak ser zacznie się rozpuszczać, podawać.





Smacznego!

 

2 komentarze:

  1. Pyszne i treściwe śniadanie:)
    Muszę w końcu i ja zrobić szakszuke....

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !