Delikatne mięso jakim jest filet z kurczaka potrzebuje wyrazistych w smaku dodatków. W połączeniu z jarmużem, suszonymi pomidorami i kremowym sosie z sera zagrodowego bruschetta z Wytwórni Agnieszki i Marcina Bielec stanowi pełnowartościowe danie obiadowe. Najlepiej smakuje podany w towarzystwie pieczonych chrupiących ziemniaków, dzięki temu cały obiad mamy z piekarnika J
Dodatek pysznego sera i ziół niesamowicie zmienia smak mięsa. Bardzo polecam J
Składniki na 4 porcje/
1 duża podwójna pierś z kurczaka
6-8 suszonych pomidorów w zalewie olejowej
20 dag świeżego jarmużu
15 dag sera zagrodowego bruschetta
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
Suszona bazylia do smaku
Suszony tymianek do smaku
Sól i pieprz do smaku
Świeża bazylia do posypania
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym pokroić na grubsze plastry. Z suszonych pomidorów odlać oliwę do miseczki, dodać przeciśniety przez praskę czosnek, doprawić szczyptą soli i pieprzu zalać mięso i wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 40 minut.
Suszone pomidory pokroić na cienkie paseczki.
Na patelnię wrzucić masło, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, zeszklić, dodać porwany na mniejsze kawałki jarmuż, doprawić bazylią oraz tymiankiem do smaku, zalać śmietanką i dodać połowę startego na tarce sera, całość wymieszać, chwilę poddusić aż sos stanie się kremowy, nałożyć na podpieczone gorące mięso, posypać suszonymi pomidorami oraz resztą startego sera i całość zapiekać jeszcze 10 minut . przed podaniem posypać posiekaną świeżą bazylią.
Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
Bardzo interesujący sposób na przygotowanie kurczaka.
OdpowiedzUsuńTarta wygląda cudownie.
OdpowiedzUsuń