Bardzo proste i bardzo szybkie do przygotowania ciasto bez pieczenia. Na kakaowych herbatnikach z kremem na bazie mascarpone i śmietanki z bananami. Całość zwieńczona warstwą słodziutkiego kajmaku i prażonych płatków migdałowych. Brzmi pysznie i takie jest. W sam raz na słodki letni poczęstunek kiedy upały nie pozwalają na włączenie piekarnika. Schłodzone w lodowce smakuje wyśmienicie. Zarówno dla dużych jak i małych łasuchów. Wpis powstał przy użyciu produktów z Kuchnie Świata
Bardzo polecam!
Foremka 30/22 cm lub podobna:
Składniki:
35 dag kakaowych herbatników
2 duże niezbyt dojrzałe banany
1 łyżka soku z cytryny
1 puszka masy kajmakowej/krówkowej
Krem:
300 ml śmietanki kremówki 36%
50 dag serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
100 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania;
Składniki na krem muszą być dobrze schłodzone.
Śmietankę oraz serek mascarpone umieszczamy w misie miksera, miksujemy do uzyskania gęstego kremu, dodajemy cukier puder oraz 3 łyżki masy krówkowej- resztę zostawiamy na wierzch, i całość ponownie krótko miksujemy-tylko do połączenia.
Banany obieramy ze skóry, kroimy na plasterki skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Płatki migdałowe prażymy, mieszając od czasu do czasu na suchej patelni aż nabiorą złocistego koloru. zestawiamy z ognia. Studzimy.
Na dno wyłożonej pergaminem foremki o podanych wymiarach układamy ciasno obok siebie warstwę herbatników, wykładamy połowę kremu kajmakowo-śmietanowego, w krem wciskamy delikatnie plasterki bananów, przykrywamy warstwą herbatników, wykładamy resztę kremu i przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na wierzchu rozsmarowujemy masę kajmakową i posypujemy ostudzonymi prażonymi płatkami migdałowymi.
Ciasto przykrywamy i chłodzimy całą noc w lodówce.
Smacznego!
Wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńJadłem już takie ciasto, siostra zrobiła.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, lecę dziś po produkty aby sprawdzić jak smakuje :).
OdpowiedzUsuń