Tortowe i mocno alkoholowe ciasto dla amatorów czekoladowych smaków. Ciasto wygląda na pracochłonne ale poza pieczeniem biszkoptów tak naprawdę robi się szybko. Kawałek takiego nie przesłodzonego ciasta , skutecznie zaspokaja głód na słodkie, wprost nie można się od niego oderwać. Niech was nie przeraża ilość alkoholu, wcale go nie ma za dużo. Idealne ciasto na sylwestrowe party. Ciasto można zrobić dwa dni wcześniej przed podaniem, gdyż do osiągnięcia właściwej stabilnej konsystencji wymaga dłuższego przechowywania w lodówce. Ciasto można wzbogacić warstwą konfitury wiśniowej lub wiśniami z syropu. Bardzo dobrze podkreślają smak ciasta.
Blaszka 25/35 –ciasto jest dość wysokie, może być większa.
Biszkopt ciemny:
6 jajek
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki tortowej
2 pełne łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml oleju
Biszkopt jasny:
4 jajka
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki cukru
Czekoladowo-alkoholowy poncz:
¾ szklanki wody
2/3 szklanki wódki 40%
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
Krem śmietanowy:
500 g śmietany kremówki
500 g serka mascarpone
5-6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej Dr.Oetker
Wierzch:
330 g śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan fix
Dodatkowo:
Kakao do oprószenia
Sposób przygotowania:
Biszkopt ciemny:
Białka jaj oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, tak jak na bezę, miksować do uzyskania gęstej lśniącej masy, miksując dodać żółtka, wlać olej . Do masy delikatnie przesiać mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i całość wymieszać ręcznie, szpatułką lub rózgą od miksera. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach. Piec około 30 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.
Ostygnięty biszkopt przekroić na dwa blaty.
Tak samo przygotować jasny biszkopt który należy piec 20 minut.
Poncz:
Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier i rozpuszczalną kawę i podgrzewać na wolnym ogniu gdy cukier się rozpuści dodać połamane na kawałki czekolady, mieszać do momentu aż czekolada się rozpuści , proszę nie dopuszczać do zagotowania. Gdy masa będzie jednolita, bez grudek zestawić z palnika, przestudzić, wlać wódkę i wymieszać.
Krem śmietanowy:
Dobrze schłodzoną kremówkę i mascarpone umieścic w misie miksera, wsypać cukier pudrem i miksować do momentu uzyskania gęstego kremu. Dodać pastę waniliową i wymieszać tylko do połączenia.
Wierzch:
Śmietankę prosto z lodówki ubić z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec wsypać śmietan fix, krótko zmiksować.
Złożenie ciasta:
Jeden blat ciemnego biszkoptu umieścić w blaszce w której piekliśmy ciasto, lekko, dosłownie trochę nasączyć ponczem, wyłożyć połowę śmietanowego kremu, przykryć jasnym biszkoptem, widelcem porozrywać jasny biszkopt na kawałki dobrze nasączyć całym ponczem , robić to tak aby poncz wsiąkł w jasny biszkopt. Wyłożyć resztę kremu i przykryć ciemnym blatem biszkopta. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietankę i oprószyć grubo kakao. Ciasto odstawić na minimum 24 godziny do lodówki.
Słodkich wypieków!