STRONY

czwartek, 17 lutego 2022

Tagliatelle z kurczakiem, brokułami, szpinakiem w kremowym sosie z marynowanym zielonym pieprzem

 

Makaron zawsze daje mnóstwo możliwości do przygotowania czegoś pysznego. Dziś propozycja  na pożywny obiad w niecałe 35 minut. Z takiego obiadu zadowolona będzie cała rodzina nawet dzieci które nie lubią szpinaku. Marynowany pieprz i dodatek mielonego chili zdecydowanie podkręca łagodny smak tego dania. Jest zielono, prosto i smacznie.

 Wszystkie produkty do przygotowania kupicie w sklepie Kuchnie Świata.






Składniki na 4-5 porcji/

35 dag makaronu tagliatelle

1 podwójny filet z kurczaka

25 dag świeżego szpinaku

1 mały brokuł

2 mniejsze cebule

4 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy do podsmażenia

2 łyżki mąki kukurydzianej

1 szklanka słodkiej  śmietanki 18%

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu

Sól do smaku

Mielone płatki chili do smaku

Tarty parmezan lub cheddar do posypania

 

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paseczki, doprawić solą, oprószyć mąką kukurydzianą i dokładnie wymieszać.

W głębokiej patelni zeszklić na oleju cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem , dodać mięso i smażyć aż straci całkowitą surowość. Brokuł podzielić na mniejsze kawałki, blanszować  3 minuty we wrzątku odcedzić, pokroić na małe kawałki.

Do usmażonego mięsa dodać szpinak w całości oraz podgotowane  brokuły, wlać śmietankę wmieszaną z musztardą, dodać marynowany osączony z zalewy zielony pieprz,  dusić pod przykryciem 5 minut od czasu do czasu mieszając. Zestawić z ognia.

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu dodać do zawartości patelni, wmieszać.  Rozłożyć na talerze posypać do smaku chili oraz odrobiną startego parmezanu lub cheddara.

Smacznego!

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !