Makaron zawsze daje mnóstwo możliwości do przygotowania czegoś pysznego. Dziś propozycja na pożywny obiad w niecałe 35 minut. Z takiego obiadu zadowolona będzie cała rodzina nawet dzieci które nie lubią szpinaku. Marynowany pieprz i dodatek mielonego chili zdecydowanie podkręca łagodny smak tego dania. Jest zielono, prosto i smacznie.
Wszystkie produkty do przygotowania kupicie w sklepie Kuchnie Świata.
Składniki na 4-5 porcji/
35 dag makaronu tagliatelle
1 podwójny filet z kurczaka
25 dag świeżego szpinaku
1 mały brokuł
2 mniejsze cebule
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy do podsmażenia
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
Sól do smaku
Mielone płatki chili do smaku
Tarty parmezan lub cheddar do posypania
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paseczki, doprawić solą, oprószyć mąką kukurydzianą i dokładnie wymieszać.
W głębokiej patelni zeszklić na oleju cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem , dodać mięso i smażyć aż straci całkowitą surowość. Brokuł podzielić na mniejsze kawałki, blanszować 3 minuty we wrzątku odcedzić, pokroić na małe kawałki.
Do usmażonego mięsa dodać szpinak w całości oraz podgotowane brokuły, wlać śmietankę wmieszaną z musztardą, dodać marynowany osączony z zalewy zielony pieprz, dusić pod przykryciem 5 minut od czasu do czasu mieszając. Zestawić z ognia.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu dodać do zawartości patelni, wmieszać. Rozłożyć na talerze posypać do smaku chili oraz odrobiną startego parmezanu lub cheddara.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !