STRONY

środa, 23 marca 2022

Gulaszowa z wołowiny z warzywami z wolnowaru Crockpot

 

Gulaszowa z wołowiny to właściwie dwa dania w jednym, głównym składnikiem jest dobrej jakości mięso z udźca wołowego. Gotujemy ją z tego co możemy aktualnie kupić w warzywniaku lub z zapasów które mamy jeszcze  w piwniczce. Nie znam osoby która nie lubi takich jednogarnkowych potraw. Danie które nie musimy poświęcam nie wiadomo ile uwagi.  Można je odgrzewać , przepis stosunkowo znany, ale niezawodny. Tym razem ugotowałam ją w wolnowarze . Jest to genialne urządzenie przydatne w każdej kuchni, nadaje się praktycznie do każdej potrawy, można zrobić w nim nawet włoską lazanię-tak przy okazji świetnie wychodzi!  

Mój model wolnowaru posiada kamionkową misę która świetnie oddaje ciepło i długo go utrzymuje. Potrawy w nim są przygotowywane długo ale w stosunkowo niskiej temperaturze , poniżej 100*c działa to tak, że wstawiamy składniki do wybranego dania, ustawiamy godzinę , przykrywamy i na wiele godzin o nim zapominamy. Nic nie kipi nic nie przywiera ani nie paruje, czyszczenie go też jest mega łatwe, naczynie umieszczamy w zmywarce lub myjemy ręcznie i wolnowar znów jest gotowy do użycia. Można w nim też w każdej chwili podgrzać. 

Ceny wolnowarów uzależnione są od pojemności i i powłoki. Niektóre modele posiadają powłokę DuaCeramic. Każdy z pewnością wybierze idealny dla siebie.

Mój model Crockpot SCCPBPP605-050 posiada pojemność 5.7 litra i jest wystarczajacy dla naszej 4 osobowej rodziny.

 Co ważne, na pewno wiele z Was będzie zastanawiało się, że to urządzenie pożre nie wiadomo ile prądu no bo jak inaczej gotując około 10 godzin ? pewnie się zdziwicie, ale nie  grożą nam ogromne rachunki za prąd. Wolnowar  to jest bardzo energooszczędne urządzenie, w moim przeliczeniu 10 godzinne gotowanie wynosi mnie 1 zł.

 Potrawy z wolnowaru są pyszne, gotowanie w niższej temperaturze nie niszczy tak wielu składników odżywczych jak w przypadku innych  tradycyjnych metod. Jest to bardzo uniwersalny sprzęt który z powodzeniem zastępuje piekarnik i parowar. Estetyczny wygląd, cyfrowy czytelny wyświetlacz i prosta obsługa, sprawiają, że jest on eleganckim dodatkiem do każdej kuchni. Podsumowując jest to sprzęt w który zdecydowanie warto zainwestować.







Składniki na 5-6 porcji/

1,5 kg mięsa wołowego z udźca

2 cebule

4 ząbki czosnku

2 marchewki

1 pietruszka

1 duża czerwona papryka

4 ziemniaki

25 dag świeżych pieczarek

1 duży ogórek kiszony

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 litr bulionu lub wody


Przyprawy:

3 ziarenka jałowca

4 ziarenka ziela angielskiego

3 liście laurowe

 

Marynata do mięsa:

2 łyżki oleju

1 łyżka musztardy sarepskiej lub delikatesowej

1 łyżka przyprawy do wołowiny

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

3 łyżki mąki pszennej  do obtoczenia mięsa

 

Sposób przygotowania:

Mięso z udźca pokroić w dużą kostkę, dodać wszystkie składniki marynaty i dobrze wymieszać aby jednolicie pokryły mięso. Włożyć na minimum 4 godziny do lodówki a najlepiej na całą noc.  Przed smażeniem zamarynowane mięso obtoczyć równomiernie w mące pszennej i obsmażyć krótko na głębszej patelni na łyżce oleju, podsmażone mięso przełożyć do misy wolnowaru, dodać pokrojone na plasterki marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Dodać również pokrojone pieczarki oraz paprykę. 

Obraną i pokrojoną w kostkę  cebulę i czosnek z zeszklić  na patelni w której obsmażaliśmy mięso, zawartość przełożyć do mięsa, dodać ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy i zalać całość ciepłym lub gorącym bulionem lub wodą.





Wolnowar przykryć, ustawić na 6 godzinne gotowanie.

 Godzinę przed końcem gotowania, dodać koncentrat i pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka  i ewentualnie doprawić do smaku. Całość podawać posypane posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje z chrupiącą pszenną bułeczką.

Smacznego!

Wpis powstał we współpracy partnerskiej.

Zachęcam do zapoznania się z ofertą marki Crockpot.pl/




 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !