STRONY

poniedziałek, 28 marca 2022

Kolorowa babka z białek

 

Kolorowa świąteczna babka którą można upiec z nadmiaru białek w lodówce. Nie jest sucha jest przyjemnie wilgotna i nie kuszy się przy krojeniu. Obowiązkowy wypiek na wielkanocnym stole. Przygotowanie jej zabiera trochę czasu ale efekt wizualny jest fantastyczny. Delikatna i rozpływa się ustach. Zachęcam do upieczenia ;)









Składniki:

7 białek

1 szklanka drobnego cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 szklanki mąki tortowej używam Młynomag

3/4 szklanki rozpuszczonego masła

4 łyżki wody

2 łyżki ciemnego  kakao

1 kisiel truskawkowy lub wiśniowy

1/2 szklanki wiórek kokosowych

1 łyżeczka ekstraktu z cytryny Dr.Oetker

Odrobina żółtego barwinka Dr.Oetker

 

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami drobny cukier, łyżka po łyżce aż do skończenia.

 Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Rozpuszczone masło wystudzić do temperatury pokojowej. 

Do ubitych białek wlać wodę, ekstrakt z cytryny oraz masło i stopniowo partiami przesianą przez sitko mąkę, wmieszać delikatnie aby nie naruszyć struktury piany. 

Tak przygotowane ciasto podzielić na 4 równe części. 

Do jednej dodać łyżeczkę mąki, do drugiej ciemne kakao, do trzeciej kisiel a do czwartej wiórki kokosowe i odrobinę żółtego barwnika spożywczego. Wymieszać.

 Formę do babki natłuścić i obsypać bułką tartą, wykładać kolorowe ciasta, kolejność dowolna. Piec w nagrzanym do 175*c piekarniku na grzaniu góra dół około 45/50 minut (do suchego patyczka)

 Upieczoną i  ostudzoną  babkę udekorować  polewą z białej czekolady lub polukrować.




Słodkich wypieków!


1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !