Ostry i przepyszny ketchup na bazie słodkiej papryki i chili z czosnkową nutą. Idealny na zimę do wszelkich pieczonych mięs czy domowej wędliny. Doskonale smakuje z cienką wiejska kiełbaską. Jeden z najlepszych przepisów.
Dla prawdziwych konserów ostrego smaku, zawsze robię go z podwójnej porcji i nigdy go nie może zabraknąć. Polecam wypróbować.
Składniki:
3 kg obranej słodkiej papryki czerwonej
20 dag ostrej papryki chili
3-4 główki czosnku
4-5 liści laurowych
0,5 kg cukru
350 g koncentratu pomidorowego,
2 łyżki drobnej soli himalajskiej
350 ml octu 10%
300 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Ważne:
Paprykę chili obieramy z nasionek w rękawiczkach ochronnych, nie zastosowanie się do tego grozi poparzeniem rąk.
Czosnek obrać, podzielić na ząbki. Obrane z nasion i pokrojone na mniejsze części papryki skręcić wraz z czosnkiem przez maszynkę do mięsa na sitku o drobnych oczkach. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać koncentrat pomidorowy, wsypać cukier, wlać ocet, dodać liście laurowe, sól i doprowadzić do wrzenia.
Gotować w odkrytym garnku przez minimum godzinę, często mieszając-aby uniknąć przypalenia, po upływie godziny gotowania wlać olej i gotować jeszcze przez 15 minut, również często mieszając.
Gotowy gorący ketchup wlewać do wyparzonych małych słoiczków ja miałam po koncentracie i okręcić w gruby koc.
Można też ketchup chwilę przestudzić, rozlać do słoiczków i zawekować 5 minut w gotującej się wodzie.
Po wystudzeniu wynieść do chłodnej spiżarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !