STRONY

poniedziałek, 7 listopada 2022

Domowe sushi

 

Zrobienie domowego sushi wcale nie jest takie trudne jak się wydaje. Sushi zawsze zachwyca estetyką podania, jest lekkie i zdrowe i doskonałe na przekąskę na każdą imprezę. W domu przygotujesz takie sushi jak lubisz, u mnie zawsze bez surowej ryby bo po prostu nie lubimy i zdaję sobie sprawę, że prawdziwi wielbiciele sushi by mnie za to zlinczowali J 

W sklepie Kuchnie Świata dostaniecie wszystko co niezbędne do ich przygotowania.






 

Składniki na 5-6 rolek sushi

 

50 dag ryżu do sushi

2 pełne szklanki wody

 

Zaprawa:

6 łyżek octu ryżowego

2 łyżki cukru

2 łyżeczki soli

 

Dodatki:

6 arkuszy glonów nori Gold

6 pasków marynowanej rzodkwi

6 pasków marynowanej tykwy

25 dag  wędzonego łososia

15 dag serka ziołowego serka do smarowania pieczywa

garść liści mieszanki  sałat

chrzan wasabi

sos sojowy kikkoman 

miska z wodą (do maczania dłoni)

marynowany różowy imbir

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Najważniejszym elementem w przygotowaniu sushi jest ryż. Odmierzoną ilość ryżu zalewamy zimną wodą płuczemy go kilkakrotnie aż wypłuczemy skrobię i woda będzie przezroczysta, zalewamy świeżą i moczymy go 30 minut, po tym czasie osaczamy ryż, wlewamy wodę i zagotowujemy, ważne jest to aby ryż cały czas szczelnie zakryty pokrywką. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień do minimum gotujemy 5-6 minut, zestawiamy z ognia i zostawiamy na 15 minut  pod przykryciem do zaparowania.

Przygotowujemy zaprawę:

Ocet ryżowy mieszamy z solą oraz cukrem, wlewamy do ryżu dokładnie mieszamy, zostawiamy ryż do całkowitego wystudzenia.

Bambusową matę owijamy folią spożywczą, na macie kładziemy płat glonów nori,  rozprowadzamy warstwę ryżu na całej długości papieru. Równą cienką warstwą.

Podczas układanie ryżu bardzo pomocne jest maczanie rąk w wodzie, bo sprawia, że ziarenka nie przyklejają się do dłoni. Ryż smarujemy chrzanem wasabi rozprowadzonym na palcu. Smarujemy cienko serkiem ziołowym , rozkładamy pasek łososia, marynowanej rzodkwi, i tykwy, liście sałaty, zawijamy przy użyciu maty mocno dociskając, rolujemy całość, odwijamy z maty i folii, zostawiamy na kilka minut aby brzegi sushi się zlepiły.

Ostrym nożem kroimy na kawałki. Podajemy na talerzu z sosem sojowym, chrzanem wasabi i marynowanym imbirem.

4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !