STRONY

piątek, 25 listopada 2022

Francuska zupa cebulowa z grzankami

Zupa cebulowa to specjalność kuchni francuskiej. Jej smak podkręca dobrej jakości białe wytrawne wino i dobry bulion w moim przypadku domowy rosół z mieszanego mięsa. Rozgrzewa i smakuje wybornie. Podana z grzankami z dodatkiem sera to prawdziwa uczta dla podniebienia. Można ją miksować na krem lub zostawić w całości. Wymaga czasu poprzez karmelizowanie cebuli ale warto. Polecam spróbować.





 

Składniki:

1,5 kg cebuli

5 ząbków czosnku

1,5  litra bulionu lub rosołu

1 szklanka białego wytrawnego wina

6 łyżek masła

1 łyżka oliwy

1,5 łyżki sosu worcestershire

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

½ łyżeczki suszonego tymianku

2 ziarenka ziela angielskiego

2 liście laurowe

Sól do smaku


Dodatkowo:

Bagietka pszenna do grzanek

Twardy ser do pospania: parmezan, cheddar, gruyere

 

 

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półplasterki.

W żeliwnym garnku lub innym z grubym dnem rozgrzać masło z oliwą, dodać pokrojoną cebulę z czosnkiem, ziele, liść laurowy i tymianek i dusić na małym ogniu aż cebula zmięknie i uzyska złocistobrązowy kolor, należy pamiętać o częstym mieszaniu, wlać sos worcestershire oraz wino, zamieszać  i dusić do momentu  aż cały płyn odparuje.

Zalać gorącym bulionem lub rosołem, dodać do smaku cukier oraz świeżo mielony pieprz i posolić do smaku, gotować jeszcze 5 minut, przez zmiksowaniem na krem wyjąć ziele oraz liść laurowy.

Z bagietki i sera zrobić w piekarniku lub na patelni złociste grzanki. 

Przelać zupę do misek podawać z grzankami.


Wpis powstał przy współpracy z 

Kuchnie Świata

Smacznego!

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !