Zupa cebulowa to specjalność kuchni francuskiej. Jej smak podkręca dobrej jakości białe wytrawne wino i dobry bulion w moim przypadku domowy rosół z mieszanego mięsa. Rozgrzewa i smakuje wybornie. Podana z grzankami z dodatkiem sera to prawdziwa uczta dla podniebienia. Można ją miksować na krem lub zostawić w całości. Wymaga czasu poprzez karmelizowanie cebuli ale warto. Polecam spróbować.
Składniki:
1,5 kg cebuli
5 ząbków czosnku
1,5 litra bulionu lub rosołu
1 szklanka białego wytrawnego wina
6 łyżek masła
1 łyżka oliwy
1,5 łyżki sosu worcestershire
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
½ łyżeczki suszonego tymianku
2 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
Sól do smaku
Dodatkowo:
Bagietka pszenna do grzanek
Twardy ser do pospania: parmezan, cheddar, gruyere
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półplasterki.
W żeliwnym garnku lub innym z grubym dnem rozgrzać masło z oliwą, dodać pokrojoną cebulę z czosnkiem, ziele, liść laurowy i tymianek i dusić na małym ogniu aż cebula zmięknie i uzyska złocistobrązowy kolor, należy pamiętać o częstym mieszaniu, wlać sos worcestershire oraz wino, zamieszać i dusić do momentu aż cały płyn odparuje.
Zalać gorącym bulionem lub rosołem, dodać do smaku cukier oraz świeżo mielony pieprz i posolić do smaku, gotować jeszcze 5 minut, przez zmiksowaniem na krem wyjąć ziele oraz liść laurowy.
Z bagietki i sera zrobić w piekarniku lub na patelni złociste grzanki.
Przelać zupę do misek podawać z grzankami.
Wpis powstał przy współpracy z
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !