Kruche ciasto z puszystym kremem o waniliowym wyraźnym smaku i świeżymi owocami lata to prawdziwy słodki rarytas, obok którego trudno przejść obojętnie.
Zachwyci każdego słodkiego łasucha. Krem patissiere wymaga trochę nakładu pracy ale mam nadzieję, że znakomicie sobie z nim poradzicie. Tej słodyczy nikt się nie oprze!
Dobrej jakości ekstrakt waniliowy możecie nabyć w sklepie Kuchnie Świata
Okrągła forma do tarty o śr 28 cm
Ciasto kruche:
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
4 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
3 żółtka
Szczypta soli
Kem patissiere:
500 ml mleka
100 g cukru
15 g cukru waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4 dag masła
4 żółtka
3 dag mąki pszennej
3 dag mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
45 dag mieszanki ulubionych owoców lata-maliny, porzeczka, borówka, brzoskwinie
1 bezbarwna galaretka o smaku cytrynowym
Sposób przygotowania:
Do miski lub na blat wsypać mąkę. Wymieszać ze szczyptą soli, dodać żółtka oraz pokrojone na kawałki zimne masło, całość zagnieść w jednolite kruche ciasto. Zawinąć w folię lub pergamin i schłodzić 20 minut w lodówce.
Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na okrąg na obsypanej mąką stolnicy lub blacie. Ciasto przełożyć na wałku do formy , na ciasto nałożyć kawałek pergaminu i obciążyć ceramicznymi kulkami do pieczenia lub suchą fasolą.
Wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 190*c i piec 10 minut po czym kulki ceramiczne usunąć i dopiekać samo ciasto 10 minut-do zrumienienia.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie.
Krem patissiere:
Mleko wlać do rondelka zagotować z połową cukru i masłem, zestawić z ognia, przykryć pokrywką.
Żółtka ubić na jasną puszystą masę z pozostałym cukrem . Do jasnej puszystej masy przesiać przez sito obie wymieszane wcześniej mąki , wymieszać delikatnie, do tej mieszanki wlewać stopniowo gorące mleko i energiczne mieszać trzepaczką, tak aby nie powstały grudki, następnie całość przelać do rondelka po mleku postawić na małym ogniu i mieszając podgrzewać aż cały krem zgęstnieje i się zagotuje. Odstawić do wystudzenia, przykrywając folią spożywczą-dzięki temu unikniemy kożucha.
Wystudzony krem, wymieszać, rozprowadzić na zimnym kruchym cieście, wygładzić posypać na wierzchu mieszanką owoców.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, zostawić do wystudzenia, lekko tężejącą polać owoce po wierzchu. Chłodzić całą noc w lodówce.
Słodkich wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !