Składniki
1/2 kg pszennej mąki typ 550
2 czubate łyżki mąki kokosowej Ol'Vita
2 czubate łyżki mąki kokosowej Ol'Vita
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
250 ml mleka
1 łyżka masła
3 żółtka
50 ml wódki
4 dag drożdży świeżych
sól-szczypta
słoiczek zielonych wiśni z ogonkiem
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia
1 cukier waniliowy
250 ml mleka
1 łyżka masła
3 żółtka
50 ml wódki
4 dag drożdży świeżych
sól-szczypta
słoiczek zielonych wiśni z ogonkiem
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Mleko podgrzewamy z łyżką cukru, dodajemy rozdrobnione drożdże oprószamy łyżką mąki i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce. W misce mieszamy mąkę łącznie z kokosową , cukrem i szczyptą soli dodajemy żółtka, wlewamy wyrośnięty zaczyn i powoli wyrabiamy ciasto,następnie dodajemy miękkie masło-ja rozpuszczam wcześniej w mikrofali, wlewamy wódkę i dobrze ciasto zagniatamy tak aby odchodziło od ręki,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Wisienki odsączamy na ręczniku papierowym tak aby nie uszkodzić ogonków. Gdy ciasto podwoi objętość odrywać porcje i formować kulki delikatnie spłaszczyć w środek włożyć po jednej wisience tak aby ogonek był na zewnątrz zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron -ja smażyłam we frytkownicy ustawionej na 170*c -olej nie może być mocno rozgrzany bo pączki będą się palić a w środku pozostaną surowe.
Osączyć z tłuszczu na papierowym.Zimne przed podaniem oprószyć pudrem.
Ps. Jeśli macie ochotę zapoznać się z szerokim asortymentem tego sklepu, szczególnie osoby zdrowo odżywiające się zachęcam do odwiedzenia strony internetowej Ol'Vita KLIK znajdziecie tam dużo wspaniałych produktów.