STRONY

wtorek, 31 marca 2015

Jajka w chrzanowo-jabłkowym sosie

  •  Na blogach widać już wyraźnie świąteczną krzątaninę :) Pieką się babki, mazurki, co jeden to wymyślniejszy, a u mnie kolejna propozycja jajek tym razem w chrzanowo-jabłkowym sosie to oryginalne danie którym można wzbogacić tradycyjnie przygotowane śniadanie wielkanocne. Mają łagodny smak, są łatwe do przygotowania, myślę że warto spróbować!







Składniki:

6 jajek
2 jabłka
2 łyżki chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
rzodkiewka do dekoracji
rzeżucha do dekoracji

Sposób przygotowania:


  • Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek,kroimy na połówki. 

  • Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach,skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały, łączymy z chrzanem, śmietaną i majonezem, doprawiamy do smaku, solą i cukrem mieszamy. 

  • Sos przekładamy na półmisek, układamy na sosie jajka, dekorujemy rzodkiewką i świeża rzeżuchą.schładzamy w lodówce, podajemy.
  • Proste prawda?
  •                                                               Życzę smacznego ;-)
  • ALE JAJA!  Wielkanocne Smaki - edycja V

niedziela, 29 marca 2015

Jajka w laskowej skorupie


  • Święta idą coraz szerszym krokiem, ostatni dzwonek aby zaplanować Wielkanocne  menu.
  • Jajka królują u mnie pod każdą postacią, uwielbiamy je, dziś zostawiam Wam propozycję na przystawkę  w formie zapiekanych jajeczek   w orzechowej panierce, na świąteczny stół ale nie tylko!



  •    

Składniki:

4 jajka
5 łyżek bułki tartej
4 łyżki mielonych orzechów laskowych
4 łyżki żółtego sera
1/2 szklanki zimnego mleka
sól morska do smaku
pieprz czarny do smaku

1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych do panierowania
1/2 szklanki sezamu do panierowania


Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku, obieramy ze skorupek. W miseczce łączymy zmielone orzechy laskowe z bułką tartą serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach, wlać zimne mleko, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać







 Masą oblepić każde jajko panierować w mielonych orzechach wymieszanych z sezamem.






Ułożyć na pergaminie w blaszce i zapiekać a 15 minut w nagrzanym piekarniku do temp 180*c. Podawać jako przekąska na zimno.


                                                                                   Życzę smacznego ;-)


ALE JAJA! Wielkanocne Smaki - edycja V

wtorek, 24 marca 2015

Laskowa babka

  • Ciasto to, pieczone na szczególną okazję jaką jest Wielkanoc, przypomina mi moje dzieciństwo,  już sam jej aromat sprawia radość, piekę ją często ale najlepiej smakuje podczas świąt :)





Składniki:

5 jaj
25 dag masła
30 dag mąki pszennej
10 dag cukru trzcinowego brązowego
10 dag cukru zwykłego
16 g cukru wanilinowego Delecta
10 dag mielonych orzechów laskowych
5 łyżek śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta

Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
aromat cytrynowy
dowolna dekoracja

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową Miękkie masło ucieramy z jednym całym jajkiem,oraz żółtkami, cukrami na puszystą gładką masę, stopniowo miksując dodajemy po łyżce śmietany oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wsypać mielone orzechy laskowe,na końcu delikatnie wymieszać z ubitą wcześniej na sztywno pianę z białek.




Całość przełożyć do dużej formy na babę- u mnie silikonowa.Piec około 50 -55 minut w temp 160*c, do suchego patyczka. Lukier: Białko jaja ubić na sztywno , utrzeć z przesianym cukrem pudrem i odrobiną olejku cytrynowego do ciasta, polukrować zimną babę.Udekorować wg swojego uznania.

                                Życzę smacznego :-)

Wpis zgłaszam do konkursu Wielkanocne Wypieki z Delectą na Durszlaku.
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wielkanocne-wypieki-z-delecta


Wielkanocne wypieki z Delectą

niedziela, 22 marca 2015

Jajeczka w rzodkiewkowym sosie

  • Jajeczka idealne na Wielkanocne śniadanie, sos jest delikatny a zarazem aromatyczny, polecam spróbować!



  • Składniki:

    Dla dwóch osób:

    4 jajka
    1 pęczek rzodkiewek+kilka do dekoracji
    150 ml śmietany 18%
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka chrzanu
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sól morska do smaku
    pieprz czarny grubo mielony do smaku
    rzeżucha do posypania

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek, kroimy na połówki. 

Rzodkiewkę myjemy osuszamy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, mieszamy ze śmietaną majonezem i chrzanem, gotowy sos wykładamy na talerz układamy w sosie jajka i posypujemy świeżą rzeżuchą. 

Schładzamy przez godzinę w lodówce.Podajemy na stół.


                                                     Życzę smacznego :-)

ALE JAJA!  Wielkanocne Smaki - edycja V

Baba z kuleczkami marcepanowymi

  • Baba z kuleczkami marcepanowymi -to wspaniały wypiek którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole, wszytko tu do siebie pasuje a czerwone kuleczki z marcepanu tylko dodają jej uroku! Pomysł własny :)





Składniki:

Ciasto;

6 jaj
25 dag masła
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek oleju słonecznikowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 cukier waniliowy
aromat migdałowy

Kuleczki marcepanowe:

100 g marcepanu
odrobina czerwonego barwnika w żelu

Lukier czekoladowy:

100 g cukru pudru
1 czubata łyżka kakao
2 łyżki mleka
1 łyżeczka masła
kolorowa posypka do dekoracji

Sposób przygotowania:


KULECZKI MARCEPANOWE: Masę marcepanową wyrabiamy z odrobiną czerwonego barwnika, formujemy małe kuleczki wielkości dużych draży, układamy na talerzyku i schładzamy w lodówce, na czas przygotowania ciasta.


CIASTO: Masło wyjmujemy dużo wcześniej z lodówki aby osiągnęło temp pokojową.Wkładamy do miski wsypujemy cukier i cukier waniliowy,miksujemy na puszystą masę,nie przerywając ucierania wbijamy stopniowo po jednym jajku aż do skończenia. 
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną oraz proszkiem do pieczenia i po łyżce dodajemy do masy,dokładnie wszystko razem utrzeć,na koniec wlać olej oraz ocet i wymieszać.







Następnie wsypujemy kuleczki marcepanowe i mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy do dużej silikonowej formy na babę Pieczemy około 50 minut w temp 180*c-do suchego patyczka. Schłodzoną babę wyjmujemy z formy.




LUKIER CZEKOLADOWY: Cukier puder przesiewamy z kakao przez sitko do spulchnienia. Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, podgrzewamy do rozpuszczenia, następnie wlewamy do cukru i kakao i ucieramy całość na gładką lśniącą masę.Ciepłym lukrem polewamy babę dekorujemy dowolnie.

                                                                Życzę smacznego :)


Babki Wielkanocne 2015


Wielkanocne Wypieki    Wielkanocne Smaki - edycja V

piątek, 20 marca 2015

Mazurek Wielkanocne jajo marcepanowe

  • Mój pierwszy w życiu mazurek-nowoczesny, marcepanowy, słodki i kruchy, choć nieco pracochłonny, domeną tego mazurka jest nietypowy smak, długo zachowuje świeżość, można się nim cieszyć całe święta.
  • To taka próba generalna przed nadchodzącą Wielkanocą.




Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
20 dag masła
2 żółtka jaja
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
1 torebka cukru wanilinowego Delecta
3/4 szklanki cukru
szczypta soli

Przełożenie:
1 szklanka marmolady wiśniowej
2 łyżki likieru wiśniowego

Dekoracja;
40 dag masy marcepanowej
kolorowe barwniki w żelu -żółty, czerwony,zielony
płatki migdałowe

Sposób przygotowania:


Ciasto: Mąkę pszenną przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrami oraz żółtkami, dodać posiekane zimne masło, siekaczem do ciasta kruchego połączyć składniki a potem szybko zagnieść ciasto.

Podzielić na dwie równe części. 

Rozwałkować przez papier pergaminowy, dzięki temu nie będzie kleić się do wałka, gotowym szablonem z tektury-ja robiłam własnoręcznie gdyż nie miałam gotowej formy, o kształcie jajka wyciąć nożykiem dwie identyczne pisanki, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.W cieście porobić dziurki widelcem.

Piec w nagrzanym do 190*c piekarniku około 15 minut. Wyjąć ostudzić.


Przełożenie: Marmoladę lekko podgrzać wymieszać z wiśniowym likierem rozsmarować na jednej pisance, przykryć drugą kruchą pisanką na wierzchu również rozsmarować cienko marmoladę


Dekoracja: 25 dag marcepanu zabarwić na żółty kolor-ilość barwnika zależy od efektu jaki chcemy uzyskać, zagnieść całość na jednolitą masę , rozwałkować na cienki placek przez pergamin,przykryć całą pisankę , nadmiar masy odciąć po bokach cienkim nożykiem. 

Resztę marcepanu zabarwić na pozostałe kolory , udekorować mazurka. 




                                      Ps.Mój Wypiek bierze udział w Akcji na Durszlaku- Wielkanocne wypieki z Delectą.
                                                                 
                                                                                        Życzę smacznego!


Wielkanocne wypieki z Delectą

piątek, 13 marca 2015

Sernik Limonka&Liczi

  • Powiało wiosną ...choć przy tej pogodzie trudno wypatrywać wiosny, no ale w końcu chyba przyjdzie, nie ?
  • Sernik Limonka&Liczi to mój autorski pomysł, spód z wafelków i galaretki oraz orzeźwiająca masa serowa w połączeniu z egzotycznym liczi smakuje doskonale, warto to ciasto wybrać na debiut w kuchni-sukces gwarantowany.



  •     
  • Składniki:

    Spód:
    15 dag wafelków o smaku limonki
    2 galaretki cytrynowe

    Masa serowa:
    1/2 kg kremowego twarożku
    1 kubeczek jogurtu greckiego- 18 dag
    300 ml śmietany kremowej 30%
    1 puszka liczi
    1 łyżka soku z limonki
    3/4 szklanki cukru pudru
    5 łyżeczek żelatyny

    Dekoracja:
    wiórki kokosowe białe
    plasterki świeżej limonki
    bita śmietana
    owoce liczi
    ażurki z deserowej czekolady
    liście świeżej mięty

Sposób przygotowania:


  • Spód: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Wafelki pokruszyć, tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią spożywczą , wsypać okruchy tak aby przykryły dno.



  •   Zalać tężejącą galaretką wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Masa serowa: 
  • Żelatynę wsypać do kubeczka zalać sokiem z liczi tak aby pokryła żelatynę, zostawić chwilę do napęcznienia, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.


Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem,dodając w trakcie miksowania cukier puder, stopniowo dodawać po łyżce twarożek oraz jogurt,sok z limonki aż do połączenia, następnie cienkim strumieniem wlewać płynną żelatynę, należy robić to ostrożnie aby masa się nie zważyła.


Na koniec dodać pokrojone w kostkę owoce liczi osączone wcześniej na sicie, wymieszać całość delikatnie łyżką, wylać masę na stężały spód z wafelków, wyrównać wierzch łyżką maczaną w zimnej wodzie, posypać grubo wiórkami kokosowymi. Udekorować.Chłodzić całą noc w lodówce. 


                                                               Życzę smacznego :-)