STRONY

wtorek, 28 kwietnia 2015

Zupa z zielonych szparagów i dymki

  • Zupa prawdziwie wiosenna delikatna a zarazem kremowa, podana z grzankami z masełkiem, tworzy lekki i wykwintny obiad. Cały urok w prostocie tego dania.
  • Dobry sposób na wykorzystanie do niej niedzielnego rosołu.





  • Składniki:

    wiązka zielonych szparagów -40 dag
    2-3 cebule dymki
    3 łyżki masła
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    100 g serka śmietankowego topionego
    1 litr bulionu rosołowego
    szczypta białego pieprzu do smaku
    szczypta gałki mielonej muszkatołowej
    sól himalajska do smaku
    grzanki z masełkiem
    cienki szczypiorek do posypania zupy

  • Sposób przygotowania:

  • Z szparagów usunąć zdrewniałe końce, nie trzeba ich obierać, blanszować 3 minuty w osolonym wrzątku z łyżeczką cukru, osączyć pokroić na kawałki.
  • Dymkę umyć pokroić drobno-razem ze szczypiorem,W garnku rozgrzewamy masło wrzucamy dymkę i szparagi smażymy 3 minuty po czym wsypujemy mąkę , przesmażamy chwilę,



  • wlewamy gorący bulion rosołowy, dodajemy topiony serek, doprawiamy gałką solą i białym pieprzem gotujemy całość 5 minut, zestawiamy z ognia, rozlewamy na talerze, posypujemy szczypiorkiem.
  •                                                                               Podajemy z grzankami.

5 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !