Składniki:
Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
15 dag masła
4 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
1/2 kg zielonych szparagów
2 garście młodych pokrzyw
Masa jajeczna:
3 jajka
3/4 szklanki śmietany 18%
10 dag ostrego sera żółtego np cheddar
szczypta bazylii
sól morska do smaku
pieprz biały mielony do smaku
1,5 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
15 dag masła
4 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
1/2 kg zielonych szparagów
2 garście młodych pokrzyw
Masa jajeczna:
3 jajka
3/4 szklanki śmietany 18%
10 dag ostrego sera żółtego np cheddar
szczypta bazylii
sól morska do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, dodać pokrojone zimne masło i żółtko, wlać zimną wodę i szybko zagnieść ciasto. Nakłuć gęsto widelcem. Wylepić ciastem natłuszczoną okrągłą formę do tarty o śr około 28 cm-dno i boki.Wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Nadzienie: Pokrzywy myjemy kładziemy na sito i przelewamy wrzącą wodą osączamy .
Szparagi -zielone nie wymagają obierania, oderwać tylko zdrewniałe końce.obwiązujemy nitką i gotujemy na stojąco 2-3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru tak aby główki nie były zanurzone ponieważ szybko miękną.Osaczamy z wody kroimy na kawałki, tak samo siekamy pokrzywę.
Masa jajeczna: Jajka ubijamy mikserem na puszysto, wsypujemy sól dodajemy pieprz, szczyptę bazylii, wlewamy śmietanę oraz starty ser mieszamy masę.
Przygotowanie tarty: Na ciasto kruche wykładamy zielone warzywa-szparagi i pokrzywę tak aby równomiernie pokryły ciasto,
Zalewamy warzywa masą jajeczną z serem, wstawiamy do nagrzanego do 200*c piekarnika, zmniejszamy temp do 180*c i pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu z pieca kroimy i podajemy.Smakuje też rewelacyjnie na zimno.
Życzę smacznego ;-)
Ps. Mój przepis bierze udział w akcji organizowanej na Durszlaku "Lokalna kuchnia Tomasza Jakubiaka"
Jeśli ktoś chciałby nabyć książkę można ją kupić pod tym linkiem
KLIK
Jeśli ktoś chciałby nabyć książkę można ją kupić pod tym linkiem
KLIK
Bardzo ciekawe danie :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko miło mi :)
UsuńNigdy pokrzyw nie jadłam, ciekawe jak smakują ale tarta wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPs. Piękny talerz :)
Kasiu dziękuję!
UsuńJestem bardzo ciekawa, jak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńTrzeba spróbować!
UsuńSama nigdy nie jadłam pokrzywy, ale w Twoim daniu wygląda zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńZachęcam bo smakuje pysznie i na dodatek zdrowa:)
UsuńZjadłabym taką tartę, ale nie dodałabym pokrzywy.
OdpowiedzUsuńdlaczego? polecam jest pyszna :)
Usuń