- Zupa prawdziwie wiosenna delikatna a zarazem kremowa, podana z grzankami z masełkiem, tworzy lekki i wykwintny obiad. Cały urok w prostocie tego dania.
- Dobry sposób na wykorzystanie do niej niedzielnego rosołu.
-
Składniki:
wiązka zielonych szparagów -40 dag
2-3 cebule dymki
3 łyżki masła
1 czubata łyżka mąki pszennej
100 g serka śmietankowego topionego
1 litr bulionu rosołowego
szczypta białego pieprzu do smaku
szczypta gałki mielonej muszkatołowej
sól himalajska do smaku
grzanki z masełkiem
cienki szczypiorek do posypania zupy
Sposób przygotowania:
- Z szparagów usunąć zdrewniałe końce, nie trzeba ich obierać, blanszować 3 minuty w osolonym wrzątku z łyżeczką cukru, osączyć pokroić na kawałki.
- Dymkę umyć pokroić drobno-razem ze szczypiorem,W garnku rozgrzewamy masło wrzucamy dymkę i szparagi smażymy 3 minuty po czym wsypujemy mąkę , przesmażamy chwilę,
-
- wlewamy gorący bulion rosołowy, dodajemy topiony serek, doprawiamy gałką solą i białym pieprzem gotujemy całość 5 minut, zestawiamy z ognia, rozlewamy na talerze, posypujemy szczypiorkiem.
- Podajemy z grzankami.
mniam!!! Taką zupę chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńCiekawa zupka :-) pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńteż dzisiaj u mnie taka zupa:)
OdpowiedzUsuńPyszna musi byc, wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, ale ja bym jeszcze ją zblendowała :)
OdpowiedzUsuń