Sposób wykonania:
CIASTO:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą puszystą pianę pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukru do skończenia i żółtka. Mąkę przesiewamy z budyniem dodajemy do masy, delikatnie miksujemy do połączenia lub mieszamy łyżką tak aby nie naruszyć struktury piany. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Pieczemy 30 minut w temp 160*c. Całkiem zimne przekroić wzdłuż na dwa blaty.
PONCZ: Przegotowaną wodę mieszamy z kokosowym likierem.
MASA Z BIAŁEJ CZEKOLADY:Śmietanę przelewamy do rondelka, podgrzewamy ale nie gotujemy, dodajemy połamaną białą czekoladę , odczekamy chwilę i mieszamy do rozpuszczenia.Zimną masę wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia miksujemy do uzyskania puszystego kremu
MASA KOKOSOWA: Dobrze schłodzoną kremówkę łączymy z serkiem mascarpone cukrem pudrem i likierem kokosowym, miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, pod koniec wsypujemy wiórka i mieszamy.
PRZEŁOŻENIE: Jeden płat biszkopta nasączamy połową ponczu, smarujemy kokosowym kremem, przykrywamy drugim blatem biszkopta który również nasączamy i wykładamy krem z białej czekolady, posypujemy grubo wiórkami kokosowymi. Chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce.
Życzę smacznego ;-)
Jeśli chcecie nabyć takie likiery do swoich wypieków czy innych deserów zachęcam do odwiedzenia strony producenta HENKELL &CO VINPOL To jedna z firm która znalazła się w czołówce największych przedsiębiorstw w Polsce, w sektorze wyrobów winiarskich.Polecam bo likiery Canari są przepyszne!
Uwielbiam kokosowe smaczki :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, takie mega kokosowe, to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńCiekawie się prezentuje, a że kokos uwielbiam, to jestem pewna ze by mi posmakował:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Pyszne ciacho i do tego ten likier!!! Rozkosz dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńOjoj chyba wpadnę do ciebie na kawałeczek tej pyszności :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten likier! to ciasto musi być fantastyczne!
OdpowiedzUsuńJa to widzę i ja to wiem, że nie skończyłoby się na jednym kawałku, dlatego zapisuje przepis i chętnie z niego skorzystam. Pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńGenialne ☺
OdpowiedzUsuń