Prosta sałatka z miksem sałat,
pieczonym filetem z kaczki, suszonymi wiśniami i dość ostrym dressingiem
czosnkowym z dodatkiem naturalnego czosnkowego koncentratu bez konserwantów od Proeco Polska całość komponuje się idealnie. Polecam.
Składniki:
1 opakowanie lodowych sałat
1 pieczona pierś kacza
1 marchewka
1 cebula
2 łyżki suszonych wiśni
Dressing:
6 łyżek oleju lnianego
2 ząbki czosnku- użyłam 1/2 łyżeczki koncentratu czosnkowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
Świeżo zmielony czarny pieprz
Sól morska do smaku
Sposób wykonania:
Pieczone piersi kacze, pokroić
na niezbyt grube plastry, u mnie bez skóry.
Marchewkę obrać umyć pokroić w
cieniutkie grube paski, cebulę w piórka.
W salaterce ułożyć miks sałat,
dodać pokrojone warzywa, oraz mięso, posypać suszonymi wiśniami, wymieszać.
Dressing:
Olej lniany wymieszać z
przeciśniętym przez praskę czosnkiem, lub koncentratem czosnkowym dodać sok z cytryny, miód, oraz sos
sojowy, doprawić do smaku solą i pieprzem, całością dressingu polać sałatkę ,
wymieszać przed podaniem.
Można ją również posypać ziarnami sezamu uprażonymi
na suchej patelni.
Smacznego!
Zachęcam do zapoznania się z asortymentem zdrowych koncentratów, bez konserwantów,
Proeco Polska znajdą one szerokie zastosowanie do zup, mięs, sałatek, marynat itp.
Bardzo ciekawa sałatka :-)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna ! bardzo lubię takie sałatki
OdpowiedzUsuń