Przed nami wyjątkowy czas....
Czas spotkań w rodzinnym gronie
wśród pysznych smakołyków, czas wspólnych rozmów, zwolnionego czasu, gdzie nikt
się nie śpieszy.
Jeśli zastanawiacie się jeszcze co
podać na świąteczny stół, czym zaskoczyć gości, myślę że te mięciutkie pierniczki
będą prawdziwą ozdobą świątecznego
stołu.
Korzenne aromaty jakie uwalniają się podczas ich pieczenia rozgrzewają
ciało i umysł.
Warto zaangażować do ich
przygotowania szczególnie najmłodszych, niech aromat pieczonego piernika
kojarzy się dzieciom z ta podniosłą atmosferą, jaką jest nadchodzące Boże
Narodzenie.
Zatem życzę Wam Radosnych
Spokojnych Wesołych Świąt!
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki pszennej
25 dag miodu naturalnego
10 dag masła
15 dag cukru
1,5 łyżeczki sody
1 łyżka przyprawy korzennej do
piernika
2 jajka
1 łyżeczka mielonej skórki
pomarańczowej
Szczypta soli
Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
Aromat cytrynowy lub
pomarańczowy- 1 kropla
Przełożenie:
1 mały słoiczek powideł
śliwkowych
Do ozdabiania:
Lukier plastyczny biały
Srebrne i złote cukrowe perełki
Sposób wykonania:
Ciasto:
Miód, masło i cukier,
umieszczamy w rondelku, podgrzewamy mieszając, aż wszystko się połączy,
studzimy , dodajemy szczyptę soli, przyprawę do piernika, wsypujemy sodę,
skórkę pomarańczową , wbijamy do masy jajka, mieszamy łyżką.
Na stolnicę przesiewamy przez
sitko mąkę pszenną, mieszamy z mieszanką korzenną, zagniatamy ciasto, okręcamy
w folię i odstawiamy na 6 godzin do
lodówki lub najlepiej na całą noc.
Po leżakowaniu ciasto podsypując
delikatnie mąką, wałkujemy na grubość pół centymetra, literatką wycinamy
jednakowe kółeczka.
Wyciąć tyle aby ich liczba była
parzysta, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy około 15 minut w
temp 180*c.
Po upieczeniu studzimy.
Połowę
pierniczków obklejamy rozwałkowanym lukrem plastycznym, zostawiamy w temp
pokojowej aż stwardnieje, wtedy dekorujemy
malując wzorki przygotowanym wcześniej białym zwykłym lukrem, który
przygotowujemy tak:
Białko jaja ubijamy na sztywną
pianę dodajemy po łyżce przesianego cukru pudru oraz kroplę ulubionego aromatu
do ciast, miksujemy mieszadłem do ubijania piany, aż masa będzie gęsta i bez
grudek.
Ozdabiamy perełkami cukrowymi
wg uznania.
Zimne pierniczki przekładamy
powidłami i sklejamy wybrzuszeniami na zewnątrz.
Słodkich wypieków !
Przepis bierze udział w świątecznej akcji; Dobrze wypieczone święta na Durszlaku
Cudownie wyglądają! :) Bardzo świątecznie :)
OdpowiedzUsuńSą po prostu cudowne :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka, Muszą być wspaniałe, bo tak wyglądają
OdpowiedzUsuńPrzepiękne! Gratuluję!
OdpowiedzUsuńŚlicznie się prezentują! Gratulacje! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńGratuluję wygranej! właśnie teraz mi się rzuciło w oczy na Durszlaku ;-) nagroda już dotarła? ;-)
OdpowiedzUsuńTak już zamontowana w kuchni :D
Usuń