STRONY

sobota, 2 stycznia 2016

Ciasto jabłkowo-kajmakowe

Warstwowe ciasto na klasycznym biszkopcie nasączone ponczem cytrynowym, masa z winnych jabłek i galaretki, przełamana maślanym kremem kajmakowo-kawowym z orzechami włoskimi duet doskonały i bardzo smaczny.
Na stałe zagości w moim repertuarze warstwowych ciast.
Polecam!






Składniki:

Biszkopt:
7 jaj
1 niepełna szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz;
250 ml chłodnej przegotowanej wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru


Warstwa jabłkowa:
1,5 kg winnych jabłek- po obraniu
4 łyżki cukru lub więcej wg uznania
2 galaretki agrestowe
1 łyżka cytryny do skropienia

Warstwa kajmakowo-kawowa
30 dag masła 82 %
510 g masy kajmakowej -1 puszka
10 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich
1 łyżka zmielonej kawy prawdziwej
Dodatkowo:
½ szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich do posypania
2 łyżki kakao do oprószenia

Sposób przygotowania:

Biszkopt:
Białka jaj oddzielamy od żółtek ubijamy na puszystą pianę, dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując, dodajemy aromat cytrynowy,  następnie po jednym żółtku aż do połączenia, mąkę przesiewamy z proszkiem przez sito dodajemy do masy i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie rózgą od miksera .
Gotowe ciasto wylewamy na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem, pieczemy 35 minut w temp 170*c.

Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z odległości 50 cm nad podłogą upuszczamy blaszkę –dzięki temu zapobiegniemy opadaniu biszkopta. Po tej czynności zostawiamy do całkowitego ostudzenia. 

Zimny kroimy wzdłuż na połowę.
Biszkopt najlepiej jest upiec dzień przed złożeniem ciasta, wtedy ładnie się kroi.

Warstwa z jabłkami;
Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, skrapiamy sokiem z cytryny zasypujemy cukrem i dusimy w rondelku, można podlać kilkoma łyżkami wody, mieszając od czasu do czasu aż będą miękkie i zaczną się rozpadać, zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Ostawiamy do lekkiego stężenia.

Warstwa kajmakowo-kawowa;
Wszystkie składniki mają być o temp pokojowej-dzięki temu unikniemy zważenia się kremu.
Miękkie masło miksujemy aż będzie puszyste, dodajemy po łyżce kajmaku, aż do skończenia, następnie wsypujemy orzechy oraz mieloną prawdziwą kawę, delikatnie mieszamy.

Poncz;
Wszystkie składniki ponczu mieszamy ze sobą w szklance lub kubku.

Przełożenie;
Jeden płat biszkopta układamy w blaszce, skrapiamy połową ponczu, wykładamy tężejącą warstwę jabłkową, przykrywamy drugim biszkoptem który nasączamy resztą ponczu, wykładamy masę kajmakową, wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzechami oraz oprószamy kakao.
Wkładamy na całą noc do lodówki.

Słodkich wypieków!

7 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !