Warstwowe ciasto na klasycznym
biszkopcie nasączone ponczem cytrynowym, masa z winnych jabłek i galaretki,
przełamana maślanym kremem kajmakowo-kawowym z orzechami włoskimi duet
doskonały i bardzo smaczny.
Na stałe zagości w moim
repertuarze warstwowych ciast.
Polecam!
Składniki:
Biszkopt:
7 jaj
1 niepełna szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Kilka kropel aromatu
cytrynowego do ciast
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz;
250 ml chłodnej przegotowanej
wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
Warstwa jabłkowa:
1,5 kg winnych jabłek- po
obraniu
4 łyżki cukru lub więcej wg
uznania
2 galaretki agrestowe
1 łyżka cytryny do skropienia
Warstwa kajmakowo-kawowa
30 dag masła 82 %
510 g masy kajmakowej -1 puszka
10 dag drobno pokrojonych
orzechów włoskich
1 łyżka zmielonej kawy
prawdziwej
Dodatkowo:
½ szklanki rozdrobnionych
orzechów włoskich do posypania
2 łyżki kakao do oprószenia
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka jaj oddzielamy od żółtek
ubijamy na puszystą pianę, dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując,
dodajemy aromat cytrynowy, następnie po
jednym żółtku aż do połączenia, mąkę przesiewamy z proszkiem przez sito
dodajemy do masy i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub
ręcznie rózgą od miksera .
Gotowe ciasto wylewamy na dużą
blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem, pieczemy 35 minut w temp 170*c.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z
piekarnika i z odległości 50 cm nad podłogą upuszczamy blaszkę –dzięki temu
zapobiegniemy opadaniu biszkopta. Po tej czynności zostawiamy do całkowitego
ostudzenia.
Zimny kroimy wzdłuż na połowę.
Biszkopt najlepiej jest upiec
dzień przed złożeniem ciasta, wtedy ładnie się kroi.
Warstwa z jabłkami;
Obrane jabłka kroimy w grubsze
plastry, skrapiamy sokiem z cytryny zasypujemy cukrem i dusimy w rondelku,
można podlać kilkoma łyżkami wody, mieszając od czasu do czasu aż będą miękkie
i zaczną się rozpadać, zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy aż
się rozpuszczą. Ostawiamy do lekkiego stężenia.
Warstwa kajmakowo-kawowa;
Wszystkie składniki mają być o
temp pokojowej-dzięki temu unikniemy zważenia się kremu.
Miękkie masło miksujemy aż
będzie puszyste, dodajemy po łyżce kajmaku, aż do skończenia, następnie
wsypujemy orzechy oraz mieloną prawdziwą kawę, delikatnie mieszamy.
Poncz;
Wszystkie składniki ponczu
mieszamy ze sobą w szklance lub kubku.
Przełożenie;
Jeden płat biszkopta układamy w
blaszce, skrapiamy połową ponczu, wykładamy tężejącą warstwę jabłkową,
przykrywamy drugim biszkoptem który nasączamy resztą ponczu, wykładamy masę
kajmakową, wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzechami oraz oprószamy kakao.
Wkładamy na całą noc do
lodówki.
Słodkich wypieków!
Mniam pyszności :-)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńNie tylko pięknie wygląda ale pewnie też jest pyszne.
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie,a więc musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńIza:)
Wymiary blachy?
OdpowiedzUsuń25/30 ciasto jest wysokie więć śmiało mozna w większej,
UsuńWymiary blachy?
OdpowiedzUsuń