Jeśli lubisz nowe połączenia
smaków wędzonego łososia, szpinaku i chrzanu daj się namówić ta taki torcik na
zimno, wystarczy że zrobisz go po południu a rano podasz na wykwintne
śniadanie, do szczęścia brakuje tylko filiżanki ulubionej herbaty.
Torcik podałam na granitowej
desce od Podstawki.pl-wyroby z granitu
Składniki:
Foremka prostokątna o wm 20X12
cm
Spód:
3-4 tosty
2 łyżki oliwy z czosnkiem i
suszonymi pomidorami
Warstwa ze szpinakiem:
40 dag jogurtu naturalnego
greckiego
100 g świeżego szpinaku baby
80 g wędzonego łososia
½ cebuli
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki żelatyny
Sól i pieprz do smaku
Warstwa chrzanowa:
220 ml śmietany kremówki
70 g wędzonego łososia
2 łyżki chrzanu ze słoiczka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1,5 łyżki żelatyny
Szczypta soli
Dekoracja:
Świeży koperek
Plasterki cytryny
Sposób wykonania:
Kromki chleba tostowego skropić
aromatyzowaną oliwą z każdej strony, upiec na suchej patelni na chrupiąco.
Foremkę wyłożyć folią
aluminiową i na dnie ułożyć zimne chrupiące tosty.
Warstwa ze szpinakiem:
Szpinak opłukać, osączyć na
sicie, posiekać na desce razem z cebulką ,udusić na maśle, dodając, przeciśnięty
przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem wystudzić, żelatynę
rozpuścić w bardzo małej ilości wody tak aby nie było grudek, całość połączyć z
jogurtem i z masą szpinakową , wyłożyć na tosty, wygładzić nożem.
Warstwa chrzanowa:
Kremówkę schłodzoną ubić na
sztywno z cukrem oraz szczyptą soli wymieszać z chrzanem oraz rozpuszczoną tak
samo jak w poprzednim etapie żelatynę , dodać pokrojonego wędzonego łososia, całość
wymieszać mikserem, piankę rozsmarować na warstwie jogurtowej, wygładzić,
udekorować posiekanym koperkiem oraz plasterkami cytryny, chłodzić całą noc w
lodówce.
Smacznego!
Fajne danie, świetna propozycja
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń