Drożdżowe, pulchniutkie i
mięciutkie z dodatkiem twarożku w okresie karnawału, ale nie tylko, są przysmakiem numer jeden, to nic, że
rozpusta kaloryczna, uwielbiamy je chyba wszyscy J
Składniki:
½ kg mąki pszennej
3 łyżki zmielonego twarogu półtłustego
1 szklanka ciepłego mleka
4 żółtka
3 łyżki cukru
3 łyżeczki suszonych drożdży
2 łyżki roztopionego masła
16 g cukru z prawdziwą wanilią
Szczypta soli
Aromat cytrynowy
Olej do smażenia
Lukier do polania
Posypka do wypieków
Sposób wykonania:
W głębokiej misce mieszamy mąkę
suche drożdże, cukry oraz szczyptę soli, wlewamy ciepłe mleko, dodajemy
twarożek oraz żółtka, zagniatamy ciasto, wlewamy masło i ponownie
zagniatamy aż będzie elastyczne i
gładkie, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na
stolnicę oprószoną mąką, wałkujemy na grubość palca, szklanką wycinamy kółka,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Olej nagrzewany do 160-170*c
smażymy pączki z każdej strony na złocisto , wyjmujemy na ręcznik papierowy aby
osączyć z oleju, zimne lukrujemy i dekorujemy dowolnie.
Smacznego!
Pączusie wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńPycha i jakie pięknie zdjęcia.
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, pychotka :)
OdpowiedzUsuńPączki muszę być obowiązkowo, bez względu na pochłaniane kalorie ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym nawet dwa :-) pyszności :-)
OdpowiedzUsuń