Sekret smaku tej szarlotki tkwi w przygotowaniu ciasta kruchego, zazwyczaj to ciasto robione
jest tradycyjnie, ot zagniatamy mąkę z żółtkami, masłem lub o zgrozo z
margaryną.
Ja
swoich wypieków nigdy nie robię na margarynie, wolę droższe masło. Całkiem inny
smak ciasta, o kremie nie wspomnę.
Przygotowane
przeze mnie kruche ciasto polega na miksowaniu masła z brązowym cukrem do
białości i dopiero potem dodanie pozostałych składników. Pomysł na to ciasto podpatrzyłam
na jednym z zagranicznych blogów, zmodyfikowałam trochę i od tamtej pory jest
jednym z moich ulubionych kruchych ciast. Do tradycyjnego już nie wrócę.
Spróbujcie
i napiszcie mi czy czujecie różnicę w smaku.
Składniki:
Kruche ciasto:
30
dag maki pszennej
10
dag mąki krupczatki
15
dag brązowego cukru trzcinowego
30
dag masła
3
żółtka
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
Warstwa z jabłkami:
6-7
dużych jabłek
2-3
łyżki cukru
2
łyżki soku z cytryny
2
łyżki kisielu cytrynowego lub pomarańczowego
Sposób wykonania:
Masło ucieram z brązowym
cukrem na puszystą prawie białą masę, po tym czasie dodaję żółtka, wsypuję cynamon i miksuję ,
do masy dodaję stopniowo cały czas mieszając zmieszane ze sobą mąki
–(używam mieszadła do ciasta kruchego w robocie planetarnym) aż do połączenia,
formuję w rękach kulę, będzie się kleić ale to nic, nastepnie wkładam na 3 godziny do lodówki, ciasto zrobi się
twarde i takie ma być.
Warstwa
z jabłkami:
Jabłka
obieram kroję w kostkę lub pasterki-jak kto woli, do rondelka wlewam 4 łyżki
wody dodaję jabłka, skrapiam sokiem z cytryny dodaję cukier i duszę do
miękkości, pod koniec zestawiam z ognia, wsypuję kisiel mieszam, studzę masę.
Połowę ciasta kruchego ścieram na tarce
jarzynowej o grubych oczkach na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wym
25/30 cm , lekko dociskam ręką. Wykładam masę jabłeczną i na ścieram drugą
połowę ciasta. Wkładam placek do nagrzanego piekarnika do
180*c piekę 45 minut-do zrumienienia.
Zimne
ciasto posypuję pudrem.
Słodkich
wypieków!
Proste rzeczy są najsmaczniejsze. Pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest obłędnie pyszne😄😄😄
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńNajpyszniejsza szarlotka jaką jadłam...pycha.Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo proszę 😉
Usuń