Wszystko to, co potrzebujemy na
smaczny i kolorowy obiad. Delikatne mięso drobiowe posiekane z dodatkiem warzyw
uformowane w kotleciki i usmażone .Czego chcieć więcej?
Zachwycają się nimi dzieci. Polecam!
Składniki:
½ kg fileta z kurczaka
5 świeżych pieczarek
1 papryka
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
Pęczek cienkiego szczypiorku
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka musztardy
1 czubata łyżka majonezu
Przyprawa do grosa do smaku
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy siekamy drobniutko
nożem, oprószamy przyprawą do gyrosa oraz solą, dodajemy zmiażdżony ząbek
czosnku majonez oraz musztardę, mieszamy.
Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Po
tym czasie dodajemy starte na tarce pieczarki, pokrojoną paprykę oraz szczypiorek,
wbijamy jajka, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz bułkę tartą, doprawiamy pieprzem
do smaku i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, porcjami
nakładamy masę formując kotleciki. Smażymy z obu stron na złocisto.
Osączamy z tłuszczu na ręczniku
papierowym.
Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
Ale dawno ich nie robiłam, a szkoda bo są rewelacyjne !
OdpowiedzUsuńWyglądają jak malowane :D
OdpowiedzUsuńIle porcji powstałej z tego przepisu?
OdpowiedzUsuń4-5 porcji.Zależy jakie duże uformujemy.
Usuń