STRONY

wtorek, 19 kwietnia 2016

Siekane kotleciki drobiowe z warzywami

Wszystko to, co potrzebujemy na smaczny i kolorowy obiad. Delikatne mięso drobiowe posiekane z dodatkiem warzyw uformowane w kotleciki i usmażone .Czego chcieć więcej?
Zachwycają się nimi dzieci. Polecam!






Składniki:

½ kg fileta z kurczaka
5 świeżych pieczarek
1 papryka
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
Pęczek cienkiego szczypiorku
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka musztardy
1 czubata łyżka majonezu
Przyprawa do grosa do smaku
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy siekamy drobniutko nożem, oprószamy przyprawą do gyrosa oraz solą, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku majonez oraz musztardę, mieszamy.
 Odstawiamy na godzinę do lodówki.
 Po tym czasie dodajemy starte na tarce pieczarki, pokrojoną paprykę oraz szczypiorek, wbijamy jajka, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz bułkę tartą, doprawiamy pieprzem do smaku i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, porcjami nakładamy masę formując kotleciki. Smażymy z obu stron na złocisto.
Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. 
Podajemy z dowolnymi dodatkami.

Smacznego!





4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !