Letnia wersja szarlotki. Delikatne
biszkoptowe ciasto z tartą czekoladą, nasączone ponczem warstwa jabłkowa z galaretką i puszysta
śmietanowa pianka.
Jest jak orzeźwiający torcik. Zawsze dobrze smakuje,
szczególnie schłodzona w lodówce. Polecam na ciepły wiosenno-letni dzień .
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
¾ szklanki mąki tortowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
50 g startej czekolady u mnie
miks-biała ,mleczna i gorzka
Poncz:
½ szklanki przegotowanej wody
100 ml likieru waniliowego
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
½ szklanki wody
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki cukru
Bita śmietana:
½ litra śmietany kremówki
2 -3 łyżki cukru pudru
tarta czekolada do posypania
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek,
ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i dalej miksując aż piana
będzie lśniąca i gęsta, dodajemy żółtka, mieszamy, powoli wsypujemy mąkę
wymieszaną z proszkiem oraz czekoladą, rózgą miksera mieszamy ręcznie do połączenia.
Ciasto wylewamy na wyłożoną
pergaminem blaszkę o wym 25/30 cm. Pieczemy 30 minut w temp 160*c.Po upieczeniu
studzimy, nasączamy ponczem: wodę mieszamy z likierem.
Masa jabłkowa:
Obrane jabłka kroimy w kostkę
podlewamy wodą, dodajemy cukier, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy do momentu
aż zaczną się rozpadać, zestawiamy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę,
mieszamy aż się rozpuści, tężejącą masę wykładamy na biszkopt.
Bita Śmietana:
Dobrze schłodzoną kremówkę
ubijamy na sztywno ze śmietan fiks oraz cukrem pudrem, wykładamy na jabłka,
posypujemy tartą czekoladą. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.
Słodkich wypieków!
Wspaniałe ciacho, częstuje się kawałkiem :-)
OdpowiedzUsuńIdealna, prezentuje się wspaniale
OdpowiedzUsuńIdealna, poproszę kawałeczek.
OdpowiedzUsuń