Kiedy dynia zaczyna królować w
kuchni to znak że jesień stoi pod drzwiami
z całą ferią barw, smaków i zapachów. Ja swoją dynię właśnie zerwałam z
ogrodu i zrobiłam danie jednogarnkowe, smaczne i pożywne, cały obiad w 35
minut.
Składniki:
80 dag podudzi z kurczaka bez
skóry i kości
70 dag świeżej dyni
400 ml rosołu
1 mała cukinia
20 dag makaronu świderki
6 dużych pieczarek
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
Szczypta mielonego chili
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonych ziół z
lubczykiem, natką pieruszki
2 łyżki słodkiej śmietanki
Natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Mięso myję, kroję w kostkę,
oprószam solą, pieprzem oraz słodką papryką, podlewam oliwą, mieszam, odstawiam
na 5 minut, po czym duszę 10 minut, dodając w trakcie pokrojoną w kostkę cebulę
oraz czosnek z cebulą duszę 5 minut.
Dodaję obraną ze skóry dynię
pokrojoną w kostkę oraz cukinię i pieczarki, podlewam całość rosołem,
przykrywam i duszę na małym ogniu 20 minut-aż warzywa i mięso będą miękkie,
wsypuję suchy makaron, gotuję jeszcze 4 minuty, zabielam słodką śmietanką.
Zestawiam
z ognia i czekam chwilę aż makaron dojdzie w sosie. Doprawiam ewentualnie
jeszcze do smaku ziołami i mielonym chili.
Nakładam na talerz posypuję natką pietruszki i
podaję.
Smacznego!
Dynię raczej preferuję na słodko, ale tego gulaszu bym nie odmówiła :) Kuszący!!!
OdpowiedzUsuńMmmmm ale smakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńPycha! świetny obiadek ;)
OdpowiedzUsuń