Prosty sernik bez spodu, pieczony
z warstwą kwaśnej śmietany, mazisty, rozpływajacy się w ustach-to wyjątkowo
pyszne ciasto, ubogi w składniki , potrzebny nam będzie tylko miska i blender.
Wypiek na różne okazje w tym świąteczne.
Składniki:
75 dag półtłustego twarogu
4 jajka
¾ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy -70 g
300 ml śmietany kremówki
Warstwa śmietanowa:
2 szklanki gęstej śmietany 18%
3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Twaróg pokruszyć do miski, wbić
jaja, wlać śmietankę, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz proszek budyniowy,
całość zmiksować blenderem, do uzyskania jednolitej masy bez grudek.
Wylać masę serową do wyłożonej
papierem do pieczenia –szczelnie ! tortownicy o śr 26 cm.
Włożyć do nagrzanego do 160*c
piekarnika. Piec 55 minut.
Kwaśną śmietanę wymieszać z
przesianym cukrem pudrem, wyjąc gorący sernik z piekarnika rozsmarować śmietanę
temp w piekarniku zwiększyć do 180*c i piec jeszcze 12-15 minut, studzić przy
lekko uchylonych drzwiczkach aż będzie całkiem zimny.
Po ostudzeniu włożyć do
lodówki.
Słodkich wypieków!
Uwielbiam serniki tego rodzaju- ciężkie, maziste więc chętnie go zrobię. :)
OdpowiedzUsuńWow! Rewelacja sernik :) aż się głodna zrobiłam ;)
OdpowiedzUsuńMatko kochana!
OdpowiedzUsuńJaki apetyczny!
Poprosze!
:)
Wygląda obłędnie!:)
OdpowiedzUsuń