Winogrona nadają się nie tylko
na zdrowe soki czy nalewki, można je dodać do ciasta lub zrobić winną lekko
korzenną galaretkę do mięs szczególnie tych czerwonych takich jak wołowina czy
dziczyzna. Zamiast borówki czy żurawiny. Warto mieć kilka takich słoiczków w
domowej spiżarni.
Składniki:
1 kg ciemnych winogron
1 szklanka wytrawnego
czerwonego wina
3-4 gałązki świeżego rozmarynu
½ łyżeczki ziaren czarnego
pieprzu
1 cytryna
225 g cukru żelującego ze stewią
Jak wykonać ?
Winogrona myję , przesypuję do
garnka z grubym dnem, zalewam winem, dodaję skórkę obraną ze sparzonej wcześniej wodą całej cytryny bez tej białej błonki
koniecznie-ona powoduje goryczkę, oraz wyciśnięty sok.
Dodaję gałązki
rozmarynu, ziarenka pieprzu i uzupełniam
zimną wodą-tyle aby winogrona były całe zanurzone, gotuję około 10 minut, po
czym masę odciskam na gazie lekko przecierając zostawiając sam sok który wlewam
z powrotem do garnka, dodaję cukier zelujący, doprowadzam do wrzenia, gotuję 3
minuty, po czym rozlewam do wyparzonych suchych, małych słoiczków.
Okręcam w
gruby koc i zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Chętnie wypróbuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie https://www.facebook.com/ciastovelove/?fref=ts