Ponieważ łopatka wieprzowa jest
dla mnie za tłusta zrobiłam go z chudej szynki, mój dodatek do niego to papryka
oraz pieczarki, specjalnością tego gulaszu jest dodatek śmietany i proszę z
niej nie rezygnować, bo to dzięki niej ma ten specyficzny smak.
Jedno z dań jednogarnkowych
które warto zrobić w jesiennym sezonie.
Składniki:
1 kg chudej szynki wieprzowej
60 dag kiszonej kapusty z
marchewką
4 średnie cebule
6 małych pieczarek
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki tortowej
½ łyżeczki ziarenek kminku
2 łyżki mielonej słodkiej
papryki
1 litr rosołu
4 liście laurowe
1 łyżeczka kolorowego
ziarnistego pieprzu
2 ziela angielskie
½ szklanki słodkiej śmietanki
18%
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso z szynki myję, kroję w
grubszą kostkę .Cebulę i czosnek obieram, cebulę siekam a czosnek przeciskam przez
praskę.
W szerokim garnku rozgrzewam
olej, wrzucam czosnek z cebulą, oprószam kminkiem i przesmażam aż cebula staje
się szklista, wtedy dodaję pokrojone mięso,oprószam słodką papryką, mieszam, smażę 5 minut, oprószam
mąką tortową, wlewam połowę rosołu,
dodaję pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liść laurowy.
Przykrywam pokrywką
i gotuję 30 minut.
Kapustę kiszoną odciskam z
zalewy –jeśli jest bardzo kwaśna płuczę pod bieżącą wodą i odciskam, kroję na
mniejsze kawałki, dodaję po 30 minutach do mięsa, tak samo pokrojone pieczarki
i papryki, podlewam resztą rosołu i gotuję jeszcze 30 minut, doprawiam solą do smaku.
Na 5 minut przed końcem gotowania jak mięso będzie miękkie,
wlewam słodką śmietankę, zagotowuję zestawiam z ognia.
Podaję z pszenną bułeczką.
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie i na pewno w przyszłości skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Swietna propozycja obiadowa
OdpowiedzUsuń