Lekki jak puch torcik na
biszkopcie z warstwą malinowej galaretki, nasączony ponczem z likieru
waniliowego, to udane i bardzo smaczne połączenie a w dodatku bardzo prosty do
zrobienia.
Deser w sam raz do kawy. Korzystajcie
póki sezon malinowy.
Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
1,5 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Krem budyniowy:
700 ml mleka
10 dag cukru
2 budynie biszkoptowe lub
bananowe
25 dag masła
50 ml likieru waniliowego
Warstwa malinowa:
1 szklanka świeżych malin
Poncz:
½ szklanki likieru waniliowego
½ szklanki przegotowanej wody
Dodatkowo:
Bita śmietana do dekoracji
Tarta gorzka i biała czekolada
Świeże maliny
Sposób przygotowania:
Ciasto zaczynamy od
przygotowania galaretki malinowej:
2 torebki galaretki zalewamy ½ litra
wrzącej wody, odstawiamy do wystygnięcia, do zimnej ale płynnej galaretki
wsypujemy maliny, wylewamy do wyłożonej folią tortownicy o wym 18 cm lub miski
o podobnych wymiarach.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną
pianę, nie przerywając miksowania wsypujemy stopniowo cukier, dodajemy żółtka, miksujemy,
do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i szczyptą soli, delikatnie
mieszamy mikserem na najniższych obrotach, a sam koniec wlewamy płynne masło,
mieszamy do połączenia rózgą miksera lub szpatułką.
Gotowy biszkopt wylewamy do
wyłożonej pergaminem tortownicy –samo dno o wym 26 cm.
Pieczemy 30 minut w temp 170*c.
po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa blaty.
Krem budyniowy
W ¾ szklanki rozmieszać
budynie, resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującej się masy wlać rozrobiony
proszek budyniowy, zagotować. Zestawić z ognia. Do gorącej masy wsypać suchą
galaretkę cytrynową, wymieszać do połączenia. Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch, miksując
dodawać po łyżce zimnego budyniu, na sam koniec zmiksować z likierem na krem.
Poncz:
Wodę wymieszać z likierem.
Przełożenie:
Pierwszy blat biszkopta ułożyć
na paterze skropić połową ponczu, cienką warstwą rozsmarować krem, na środek wyłożyć
galaretkę z malinami, przykryć resztą kremu oraz drugim biszkoptem który
nasączamy resztą ponczu. Torcik dekorujemy bitą śmietaną, tartą gorzką i białą
czekoladą oraz malinami.
Słodkich wypieków!
Aga ale kusisz :) pysznie i pięknie jak zwykle u Ciebie :))
OdpowiedzUsuńBajeczny torcik! Wygląda nieziemsko smakowicie :D <3
OdpowiedzUsuńMusi smakować fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuń