Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 12 września 2016

Torcik biszkoptowo malinowy


Lekki jak puch torcik na biszkopcie z warstwą malinowej galaretki, nasączony ponczem z likieru waniliowego, to udane i bardzo smaczne połączenie a w dodatku bardzo prosty do zrobienia.
Deser w sam raz do kawy. Korzystajcie póki sezon malinowy.




Składniki:

Biszkopt:
6 jaj
1,5 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Krem budyniowy:
700 ml mleka
10 dag cukru
2 budynie biszkoptowe lub bananowe
25 dag masła
50 ml likieru waniliowego

Warstwa malinowa:
1 szklanka świeżych malin

Poncz:
½ szklanki likieru waniliowego
½ szklanki przegotowanej wody

Dodatkowo:
Bita śmietana do dekoracji
Tarta gorzka i biała czekolada
Świeże maliny

Sposób przygotowania:

Ciasto zaczynamy od przygotowania galaretki malinowej:

2 torebki galaretki zalewamy ½ litra wrzącej wody, odstawiamy do wystygnięcia, do zimnej ale płynnej galaretki wsypujemy maliny, wylewamy do wyłożonej folią tortownicy o wym 18 cm lub miski o podobnych wymiarach. 
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, nie przerywając miksowania wsypujemy stopniowo cukier, dodajemy żółtka, miksujemy, do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i szczyptą soli, delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach, a sam koniec wlewamy płynne masło, mieszamy do połączenia rózgą miksera lub szpatułką.
Gotowy biszkopt wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy –samo dno o wym 26 cm.
Pieczemy 30 minut w temp 170*c. po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa blaty.

Krem budyniowy
W ¾ szklanki rozmieszać budynie, resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującej się masy wlać rozrobiony proszek budyniowy, zagotować. Zestawić z ognia. Do gorącej masy wsypać suchą galaretkę cytrynową, wymieszać do połączenia. Wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na puch, miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu, na sam koniec zmiksować z likierem na krem.

Poncz:
Wodę wymieszać z likierem.

Przełożenie:
Pierwszy blat biszkopta ułożyć na paterze skropić połową ponczu, cienką warstwą rozsmarować krem, na środek wyłożyć galaretkę z malinami, przykryć resztą kremu oraz drugim biszkoptem który nasączamy resztą ponczu. Torcik dekorujemy bitą śmietaną, tartą gorzką i białą czekoladą oraz malinami.

Słodkich wypieków!





3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj