Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 14 września 2016

Ucierany keks ze śliwkami


Śliwki smakują nie tylko prosto z drzewa, można zrobić powidła, zapiec pod kruszonką czy dodać do ucieranego ciasta, zawsze smakują idealnie. Tej słodkiej pokusie ulegnie każdy po pierwszym kawałku ciasta. Szybkie i proste do zrobienia. Nawet dla początkujących w pieczeniu.




Składniki:

Keksówka 12/30 cm
2 jajka
30 dag mąki tortowej
15 dag cukru
1 szklanka mleka 2%
½ kostki miękkiego masła
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6-8 węgierek
Cukier puder do oprószenia.

Sposób przygotowania:


 Miękkie masło utrzeć z cukrem zwykłym i z prawdziwą wanilią na puszysty puch, ucierając wbić stopniowo po jednym jajku, wlać mleko, dodać śmietanę oraz sok z cytryny, wsypywać powoli mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować do uzyskania jednolitej puszystej masy.
Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem keksówki. Ułożyć wydrążone z pestek śliwki skórką do dołu. 
Piec około 55 minut-do suchego patyczka w temp 180*c.Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika, zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Słodkich wypieków!



>


3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj