Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 9 października 2016

Flaki z dynią i fasolą




Jednogarnkowe pożywne danie, w sam raz na zimne jesienno-zimowe dni. 
To zaskakujące połączenie smaków, ale bardzo smaczne, warte wypróbowania. 
Dodatek niewielkiej ilości dyni sprawia, że ma fajny kolor i lekko słodkawy  smak. 
Takim sycącym daniem można nakarmić całą rodzinę. I każdy może sobie odgrzać, kiedy tylko ma na to ochotę.




Składniki:

500 g świeżych flaków
1 szklanka fasoli Jaś
1 marchewka
1 pietruszka
Kawałek selera
½ pora
2 plastry dyni- około 20 dag
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1,5 litra bulionu warzywno-drobiowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka przyprawy do flaków
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżeczka majeranku
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki do zawiesiny
Natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Fasolę Jaś namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie, następnie ugotować prawie do miękkości. Odcedzić.



Świeże flaki zagotować, odcedzić na sicie.
Warzywa obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach,  por pokroić w pół krążki. 


Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
W garnku roztopić masło, wrzucić warzywa, przykryć i poddusić do miękkości, dodać flaki oraz fasolę, zalać bulionem, dodać liść laurowy ziele angielskie i majeranek, gotować około 40 minut lub do miękkości flaków, w trakcie dodać pokrojoną w kostkę dynię oraz koncentrat pomidorowy, wsypać przyprawę do flaków, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze kilka minut.



Z mąki i małej ilości wody, zrobić zawiesinę, zagęścić zupę, zagotować i odstawić. 
Podawać posypane natką.

Smacznego!

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj