Pavlovą uwielbiam, szczególnie z orzeźwiającym kremem cytrynowym i owocami
sezonowymi, ach…tęsknię za latem!
Moja propozycja którą widzicie
na zdjęciach to tort bezowy z miękkim piankowym wnętrzem, kremem z gorzkiej czekolady i pokruszonymi wafelkami Lusette,
wyborny, dla wielbicieli czekoladowych smaków , obłędnie słodki, wbrew pozorom
wcale nie trudny do wykonania, można torcik jeszcze polać sosem karmelowym ale
uznałam że dość słodyczy!
Składniki:
3 blaty bezowe o śr 20 cm:
6 białek
30 dag cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki maki ziemniaczanej
Szczypta soli
Krem:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
½ litra śmietany kremówki
2 łyżki mascarpone
2 wafelki mleczne Lusette
1 wafelek czekoladowy Lusette
Sposób przygotowania:
Beza:
Białka ubijam na sztywną pianę
ze szczyptą soli, stopniowo cały czas ubijając wsypuję po łyżce cukru, aż do
uzyskania gęstej masy, wlewam sok z cytryny oraz dodaję mąkę ziemniaczaną,
miksuję.
Dwie duże płaskie blachy-od
piekarnika, wykładam papierem pergaminowym, na jednej rysuję dwa okręgi o śr 20
cm na drugiej jeden, masę bezową dzielę na 3 równe części i rozsmarowuję na
narysowanych okręgach formując koło.
Wkładam do nagrzanego do 170*c piekarnika z termo-obiegiem piekę 5 minut, po czym temperaturę zmniejszam do 120*c i suszę bezy 90 minut.
Zostawiam w uchylonym piekarniku do momentu wystudzenia.
Najlepiej na całą noc.
Wkładam do nagrzanego do 170*c piekarnika z termo-obiegiem piekę 5 minut, po czym temperaturę zmniejszam do 120*c i suszę bezy 90 minut.
Zostawiam w uchylonym piekarniku do momentu wystudzenia.
Najlepiej na całą noc.
Krem Lusette:
Śmietankę podgrzewam w rondelku,
ale nie należy dopuścić do zagotowania! dodaję połamaną gorzką czekoladę,
czekam chwilę, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszam do całkowitego rozpuszczenia.
Studzę.
Wkładam do lodówki. Następnego dnia do masy czekoladowej, dodaję mascarpone i miksuję na gęsty krem , wafelki kruszę dodaję do masy, mieszam delikatnie łyżką.
Studzę.
Wkładam do lodówki. Następnego dnia do masy czekoladowej, dodaję mascarpone i miksuję na gęsty krem , wafelki kruszę dodaję do masy, mieszam delikatnie łyżką.
Kremem przekładam krążki
bezowe.
Schładzam torcik w lodówce.
Schładzam torcik w lodówce.
Słodkich wypieków!
Wpis dodaję do akcji konkursowej na Durszlaku, trzymajcie kciuki!
Obłędnie wygląda, ach chciałabym ją zjeść !
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy i smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńCudowny torcik :-)
OdpowiedzUsuńWow! Rewelacja! Jakoś spokojna jestem o wynik konkursu, ale mocno trzymam kciuki!!!
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńmój blog
Mega tort :))))) musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńAleż nieziemsko wygląda !
OdpowiedzUsuń