STRONY

wtorek, 21 lutego 2017

Trufle korzenne z powidłami




Po zimie u nas ani śladu, brzydko, ponuro i deszczowo, w takie dni dla poprawienia swojego samopoczucia możemy działać na słodko. Mam dla Was trufelki z bakaliami, powiem nieskromnie są pyszne! Z korzennych ciasteczek, domowych powideł śliwkowych, przepis prosty a smak obłędny!

Możemy zrezygnować z obtoczenia w herbacie matcha która daje lekko gorzki posmak i oblać część polewą czekoladową i a potem obtoczyć w wiórkach. Mnie smakują obie wersje.


Składniki:

¼ szklanki mleka
¼ szklanki cukru
¼ kostki masła
2 łyżki ciemnego kakao
2 czubate łyżki gęstych powideł śliwkowych
2 łyżki dowolnych ulubionych bakalii- u mnie berberys, rodzynki, mielone orzechy włoskie
1 łyżka ciemnego rumu bacardi
Kakao do obtoczenia
Herbata matcha do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Ciasteczka przekładamy do woreczka foliowego i rozdrabniamy na pył wałkiem lub tłuczkiem.
W rondelku umieszczamy: mleko, masło, cukier i kakao, stawiamy na palniku i gotujemy 2-3 minuty, mieszamy, zdejmujemy z ognia, do przestudzonej masy wsypujemy pokruszone  herbatniki, dodajemy powidła oraz  bakalie, wlewamy rum, masę dokładnie mieszamy.

Nabieramy łyżeczką masę , formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na tacy, wkładamy na 30 minut do lodówki aby stężały. 

Następnie część obtaczamy w sproszkowanej herbacie matcha lub w polewie czekoladowej i wiórkach a część w kakao. 
Chłodzimy w lodówce.



Smacznego!

8 komentarzy:

  1. U nas też po zimie nie został ślad, ale ta szarość i deszcz mogą przygnębiać. A słodycze są najlepsze na przygnębienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mała rzecz, a jak cieszy prawda? Pyszne maleństwa przygotowalaś Kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj Aga Aga, ale kusisz:)
    Śliczne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno wypróbuję Twoj przepis !! wyglądają genialnie ! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !