Po zimie u nas ani śladu,
brzydko, ponuro i deszczowo, w takie dni dla poprawienia swojego samopoczucia możemy
działać na słodko. Mam dla Was trufelki z bakaliami, powiem nieskromnie są
pyszne! Z korzennych ciasteczek, domowych powideł śliwkowych, przepis prosty a
smak obłędny!
Możemy zrezygnować z obtoczenia
w herbacie matcha która daje lekko gorzki posmak i oblać część polewą
czekoladową i a potem obtoczyć w wiórkach. Mnie smakują obie wersje.
Składniki:
25 dag korzennych herbatników
¼ szklanki mleka
¼ szklanki cukru
¼ kostki masła
2 łyżki ciemnego kakao
2 czubate łyżki gęstych powideł
śliwkowych
2 łyżki dowolnych ulubionych
bakalii- u mnie berberys, rodzynki, mielone orzechy włoskie
1 łyżka ciemnego rumu bacardi
Kakao do obtoczenia
Herbata matcha do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Ciasteczka przekładamy do
woreczka foliowego i rozdrabniamy na pył wałkiem lub tłuczkiem.
W rondelku umieszczamy: mleko,
masło, cukier i kakao, stawiamy na palniku i gotujemy 2-3 minuty, mieszamy,
zdejmujemy z ognia, do przestudzonej masy wsypujemy pokruszone herbatniki, dodajemy powidła oraz bakalie, wlewamy rum, masę dokładnie
mieszamy.
Nabieramy łyżeczką masę ,
formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na tacy,
wkładamy na 30 minut do lodówki aby stężały.
Następnie część obtaczamy w
sproszkowanej herbacie matcha lub w polewie czekoladowej i wiórkach a część w
kakao.
Chłodzimy w lodówce.
Smacznego!
U nas też po zimie nie został ślad, ale ta szarość i deszcz mogą przygnębiać. A słodycze są najlepsze na przygnębienie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda 😃
UsuńMała rzecz, a jak cieszy prawda? Pyszne maleństwa przygotowalaś Kochana :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😍
UsuńOj Aga Aga, ale kusisz:)
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia:)
Cieszę się że ci się podobają 😘
UsuńNa pewno wypróbuję Twoj przepis !! wyglądają genialnie ! :)
OdpowiedzUsuńZachęcam 😊
Usuń