Pate to rodzaj delikatnego
pasztetu, bardziej smarowidło, kremowe, delikatne z rodzynkami, szalotką i i
ziołami prowansalskimi smakuje
doskonale, najlepiej z pajdą świeżego ciemnego pieczywa, jako dodatek polecam
chutney z czerwonej cebuli. Pycha!
Składniki:
45 dag wątróbki drobiowej
20 dag masła
2 szalotki
50 g rodzynek
100 ml nalewki ze śliwek lub
wiśni
1 łyżka ziół prowansalskich
3-4 łyżki oleju rzepakowego do obsmażenia
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Mleko do namoczenia wątróbki
Mąka pszenna do obtoczenia
wątróbki
Jak wykonać ?
Rodzynki wsypać do miski, zalać
nalewką ze śliwek, odstawić na 3 godziny.
Wątróbkę obrać z błonek, moczyć 2 godziny w mleku, następnie osączyć z mleka, osuszyć,
obtoczyć w mące pszennej, obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na
patelni.
Masło roztopić w rondelku,
dodać pokrojoną szalotkę oraz podsmażoną wątróbkę i osączone z nalewki
rodzynki, wsypać zioła prowansalskie, całość gotować na wolnym ogniu około 5
minut pod przykryciem, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, całość
zmiksować blenderem na kremowy mus.
Wyłożyć do ceramicznych miseczek, schłodzić.
Smacznego!
Interesujący pomysł :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, pożywne i bardzo smakowite smarowidło :) Prezentuje się wspaniale! :)
OdpowiedzUsuń